Assalammualaikum buat semua, sekejap je dah pun hari Jumaat. Riang rasa hati ini, insyallah mlm nanti my abe akan tiba dari India, hurmmm selama 2 minggu di tinggalkan, semoga selamat sampai ya dan di permudahkan segala urusan serta di lindungi Allah sentiasa.
Okeh cerita pasal kek ni, sebenarnya dah lama akk buat masa blk kampung cuti sekolah sama dengan kek lapis cheese tu, kek ni memang tahan lama walaupun tak di simpan dlm peti ais. Terima kasih buat kak fida myr berkongsi resipi kek yug sedap ini. Hari tu ada tgk Linapg buat kek ni,cantik.
KEK KUKUS MASAM MANIS
Resepi :Kak Fida MYResepi
Kongsi Bersama : EmbunRosaliza
Bahan-bahan ( loyang 10x7 )
- 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
- 225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
- 220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
- 1 sk rata baking powder*
- 1 sb ovalette
- 150 ml susu cair
- 1/2 sk garam
- 100 ml minyak jagung/masak
- 1 sk esen vanilla
- pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
- secukup hawflakes (akak gunakan yg sebesar syiling 50 sen)
Cara-cara
1 Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
5. ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
6. Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
Untuk membuat kek lapis perisa choc dan choc chip...
adunan dibahagi dua dan bubuh 2 sb serbuk koko yang dicampur air atau 2 sk choc paste pada 1 bahagian adunan.Tabur choc chip pd lapisan putih ketika mengukus.
p/s syukur dan rasa gembira sangat bila blog suam2 kuku atau nak kata yg lebih tepat lagi blog hidup segan mati tak mahu ni, tetiba ramai sangat visitor dari semlm lagi terima kasih Kongsi Resipi yg berkongsikan resipi INI di FB . Tiba2 rasa mcm bersemangat je bila ramai tamu
Posted by EmbunRosaliza at Friday, May 03, 2013
No comments:
Post a Comment