Assalamualaikum & salam sejahtera...
Ini sebenarnya projek yang dibuat sama hari dengan Apam Dewa tempohari. Mula2 ku buat Kek Gula Hangus ni dulu.. Dah lama berangan nak buat & dah lama simpan resepi. Sebabkan Sabtu lepas tu tak kemana2 terfikir nak buat something supaya boleh bawa bekal nak ke KT pada Ahad esoknya tu. Pastu si anak dara kecik ku yang sangat rajin menolong tu macam biasalah excited nak tolong bancuhkan warna-warna dalam adunan. Bila aku kata kek ni tak payah letak warna... sebab nanti kek ni akan jadi warna coklat... terus dia komplen.. alaaa... buatlah kek yang ada warna pink... hehehe.. Maka sebab itulah ibu dia kena rajinkan diri godek lagi sebiji kuih yang boleh diwarna2kan. Kebetulan memang ada niat nak buat Apam Dewa tu.. maka aku pun buat jelah kuih tu.. maka terhasillah 2 loyang kuih dalam satu hari.. satu Kek Gula Hangus & satu lagi Apam Dewa... Alhamdulillah.. dapatlah ma & adik2 merasa kedua2nya masa bawak bekal ke Terengganu tempohari.
Sebenarnya MaDiHaA ada juga satu lagi resepi Kek Gula Hangus dari adik ipar. Resepinya lebih kurang ni juga cuma cara sikit berbeza. Resepinya pun tak perlu diperap macam kebanyakan resepi yang MaDiHaA jumpa. Kali ni terjumpa resepi dari Cida yang juga tak perlu diperap berjam2.. maka terus berkenan. MaDiHaA ni memang jenis yang tak sabar.. kalau buat satu2 kuih tu kalau boleh nak cepat siap je. Tak suka sangat jenis2 kuih yang kena perap terutama kalau mengejar masa. Lainlah kalau memang betul2 free... barulah tenang nak buat kuih2 jenis perap.. hehehe...
Ok untuk resepi kali ni.. nak ucapkan terima kasih banyak2 pada Cida de'Nuanza yang telah berkongsi resepi ni. Memang hasilnya sangat memuaskan hati... banyak lubang2 semut terhasil walaupun bancuhan tak perlu diperap spt kebanyakan resepi. hehehe.. Boleh buat lagi lepas ni kalau ada apa2 acara makan2 sebab kek ni salah satu kek kegemaran en. hubby... Dalam banyak2 kek... rasanya inilah kek yang dia paling suka... tapi 'bini' dia je yang malas nak godek.. hehe.. Mintak izin ye Cida akak share resepi kat sini pulak... TQ very much!
Kek Gula Hangus @ Kek Sarang Semut
Resepi : Cida de'Nuanza
Sumber : MaDiHaA aka Ratna
(MaDiHaA guna loyang 9"x9")
Bahan2 Gula Hangus
(Buat yg ni dulu sblm bancuh adunan)
2 cawan gula pasir (MaDiHaA guna 1 1/2 cawan + 1 sudu besar)
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega
Cara:
Masukkan gula dlm kuali atau periuk.
Bukak api sederhana kecil...
Sentiasa kacau2 gula sampai larut, sampai warna jadi keemasan macam madu..
Kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik.
Nanti kek tu akan jadi pahit kalo gula yang hangit.
Pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...
AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2 sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
Pastu gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air... Cairkan semula...
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
tutup api dan sejukkan
Bahan lain:
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai (MaDiHaA guna 1/3 tin susu yg tinggi sikit tu)
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
Cara:
Pukul telur sampai kembang.
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh- aku guna blender je. MaDiHaA guna mixer)
Pastu masukkan susu pekat, kasi blend lagi sampai sebati.
Masukkan pulak esen vanila
Ayak tpg gandum + soda + baking powder
Masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td... blend lagi!
Bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius.
5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
Kalo kek lom masak, tambah 5 mnt lg
Biarkan sejuk sblm potong
Nota Cida : utk dapatkan potongan yg cantik dan berlubang, belah kek di tgh, kemudian tgk arah urat kek..potong kek secara melintang garisan tersebut.
Potongan yang tak kemas sebab nak cepat... hehe..
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment