Owh. Tajuk memang tak boleh blah. Sebenarnya men'dot2' tu pun sebab biskut marie biasa tu dah kehabisan tapi malas nak berkejar ke kedai mui kuang mini market.. atau ke glory supermarket untuk membeli biskut marie.( tak femes ke kedai aku sebut nih ek..orang selamba je sebut care4,giant kan..hehee). Jadi aku gantikan dengan biskut jejari
Dulu kan dah buat kek batik dot-dot tu kan..si Tun Telani pun dah buat baru2 ni.. sibbaik sempat ye tun..kalo idak kenyang cik tong makan sekut marie expired.kehkeh..
Kek aku buat nih aritu dah tau..bukan baru2 ni..saja nak post kat sini menambah koleksi kek batik..hanya tinggal kenangan yang indah bersamamu kek batik. aiseh. ngan kek batik pun nak jiwang.
Kali ni kek batik coklat resepi si Mylla orang sabah tu ba yang aku guna ni..kalo ko belum cubak ko cubak ba buat ni sendiri..bole ba kalaw kaw. Mementang resepi asal dapat dari orang sabah kan..nasib baik bukan orang Brunei,mun inda,berkurapak brunei tah jua aku ni karang.. hahaha...
Hai orang Brunei....(lambai2 tangan) ^_^
Negara jiran tu kalau dari Miri paling dekat sekali. Kalau dulu,banyak masa terluang ronda2 bandar miri di hujung minggu selalu berebut2 parking space dengan orang2 brunei ni.. Tidak la berebut sampai bertumbuq(sebut stail Johan raja lawak).hehehe..tapi mereka kan selalu menyopping ke Miri kan..murah bah tu qan kalau banding shopping negara mereka sendiri.. kita kalau ke brunei beli air tin tu kena pikir banyak kali dulu kot..tak berbaloi..hehe.. eh aku tak pernah lagi la gi Brunei. sekian. keskes..
Dah,dah..agaknya aku dah lama tak merapu dalam blog sendiri..sekali sekala memang best merapu kat blog sendiri ni. Tapi kadang2 tu merapu kat blog orang pun best gak..tengok blog juga laa kan,agak2 blog yang sekepala tu tak kisah kot kita komen pepanjang walaupun tak kena topik.. kalau ada salah silap aku terkomen blog korang ampun yaa.. ^_^
Meh layan kek batik separuh dot2..ambil gambar pun semberono saja..
Tekstur kek ni sepatutnya memang lebih kurang macam dalam gambar ni yer..padat jer kuar dari esbok bila dipotong..jika korang buat tapi masih lagi biskutnya bercerai berai,mungkin sebab adunan yang korang masak tu belum cukup pekat. Mungkin. Bila dah berada dalam suhu bilik agak lama,memang akan sedikit lembut tapi tidak mencair ya..tapi memang lebih layannn jika dimakan sejuk2..
Makasih ba mylla share resepi ni dulu..akak banyaq kali suda buat ni.. dan kalau boleh nak setiap kali share kat sini sebab pengunjung blog pun tak semestinya orang yang sama..tapi kadang2 memang tak sempat amik gambar nak posing2..
Jadi yang belum mencuba tu,sila la cuba ya..insyaAllah sedap dan enakk banget!
Kek Batik Coklat
Resepi Asal: Mylla@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan:
* 200gm millo > boleh letak lebih sikit jika suka
* 250gm butter/marjerin
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis - boleh kurangkan sedikit
* biskut marie(plain) secukupnya
Cara-cara
Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil sekali...
Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau(guna hand whisk) sehingga milonya hancur
Seterusnya masukkan serbuk koko.... kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lg....
Setelah pekat(membentuk kerak halus di dasar kuali),padamkan api.
Susun biskut meri di dalam loyang(lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk)lapis ngan adunan coklat,susu biskut meri lagi,sendukkan adunan coklat.Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis...
Siap...dan biarkan semalaman di dalam peti ais.... potong dan hidangkan...
Dah lama tak nampak tangan si kecik ni capai kek kan..
ni adegan peberet kakak aku nih.hehee..dah memang budak ni suka nyibuk masa aku ngah snap pic..huhuuu..
P/s: Terima kasih buat kakbesah@myr yang sudi singgah dan bersemangat meninggalkan komen2 kat blog ni ya.. saya sangat hargai komen2 rakan2 lama dan baru..
Seperti kakbesah dan kak zila66@myr,walaupun belum punya blog sendiri tapi tetap rajin blogwalking.. sekurang2nya empunya blog dapat merasai kehadiran mereka.
sayang akak2 sekalian dan semua pembaca blog..sekalipun yang senyap itu .. :)
No comments:
Post a Comment