Assalamualaikum besiaran di pg ahad...kerja megemas semua dah sattel,.. kerja di dapur pun semua siap senng awal2 masuk opis dapur..maklum le hari minggu nak melepak2 dgn insan2 tersayang hehheh...ok ni nak n3 pasal manu yg kita buat utk minum2 ptg semlm...smlm sy x sempat nak masuk dapur kedua ni sbb ada hal kat luar...tp sy dah bg kekawan rasa kat Fb telebih dulu hehhe ..resepi godaan dari Mek Anna Qawina...mek Anna ni boleh dikatakan sejak dua menjak ni rajin kedapur buat kek & roti hehehhe laju betul bako membako ahammmm tesedah pulak......sy pun x ketingalan jugalah nak menerai kek kurma yg beyogurt ni...kurma bulan posa kemarin mmg ada lg x terhabis....nak pulak kurma yg betangkai tu pehh mmg sdp...tp bila dah buat kek lg lah sdp.. npk bebudak pun suka pulak bila di buat kek gini....tq Anna ingat kalau balik kg. nak buat lah kek ni..izinkan copy resepi ye utk buat rujukan seterusnya.....
Yield : One loaf
Sumber : Treat & Trick
Dates Yogurt Cake by AnnaQawina
Bahan2 :
1 and 1/2 C all purpose flour/ 1 1/2 cwn tpg gandum
100g butter / 100 g mentega
1/3 C brown sugar / 1/3 cwn gula perang
1 C chopped dates / 1 cwn kurma cincang
1 C yogurt / 1 cwn yogurt
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
Sift flour , baking powder and baking soda into a mixing bowl.
Ayak tepung, baking soda & baking powder ke dalam mangkuk adunan.
Melt butter, sugar and dates over a low heat. Preheat oven @ 180C.
Satukan butter, kurma cincang & gula perang dalam periuk & panaskan ats api perlahan, biar gula & butter tu mencair, tutup api.
Pour dates mixture into dry ingredients, add yogurt. Stir until just combined.
Masukkan adunan kurma ke dalam mangkuk adunan yg mengandungi tepung tadi.
Pour into greased cake pan and bake for 30-40 minutes or until a skewer inserted comes out clean.
Tuang adunan kek ke dalam loyang bergris & bakar sehingga masak , dengan suhu 170'C.
Cool in pan for 10 minutes, transfer onto rack to cool.
Dah masak, biarkan kek didalam loyang selama 10 minit, kemudian keluarkan.
No comments:
Post a Comment