Tuesday, October 15, 2013

AYVA TATLISI VE MUD CAKE (ÇAMUR KEK )



Ayva Tatlısı Yapımı



 Ayva Tatlısı Nasıl Hazırlanır















ayva tatlisi ve mud cake camur kek 1

 




Eşim çok sevdiği için sık yaptığım ayva tatlısının ve canım arkadaşım Hülya'nın  bloğu Misketlimonundn aldığım nefisss mud kekin (çamur kek ) tarifine geçmeden önce hediyelerim için Sevgiden Esintiler arkadaşıma çok teşekkür etmek istiyorum.

Yıbaşından önce yaptığı çekilişte bu cici hediyeler bana çıkmıştı ve yılbaşı günüde elime ulaştığında nasıl mutlu oldum anlatamam..

Canım tekrar bu güzel hediyelerin için çok teşekkür ederim..











ayva tatlisi ve mud cake camur kek 2

 


Ayva tatlısının malzemeleri için  :


  • 1 kilo ayva

  • 1 buçuk su bardağı şeker

  • 1 çay bardağı su ( çok kısık ateşte piştiği için bu su miktarı kesinlikle yeterli )

  • 1 tane karanfil

Üzeri için :


  • Kaymak veya krem şanti

  • Ceviz ve toz fıstık

Ayva Tatlısının Hazırlanışı :


  1. Ayvaların kabukları soyulur,ortadan kesilerek ikiye ayrılır ve ortası temizlenip ,çekirdekleri çıkartılır ve kenara ayrılır. ( renk vermesi için kullanılacak)..

  2. Tencereye tek sıra halinde ayvalar yerleştirilir ve üzerlerine şekeri serpilir ve suyu dökülür.

  3. Çekirdekleride içine ilave edilip kapağı kapatılır ve ocağın en küçüğünde ve en kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.

  4. Pişirdiğimiz sırada ayvaları sık sık kontrol edip tencereyi hafifçe sallarsak ayvalar yapışmaz.Ayrıca ayvaları piştiği sırada birkez dağıtmadan,yavaşça teryüz etmemizin faydası var.

  5. Ayvalar yumuşadıktan tencerede bir miktar daha suyundan kalmış ve jölemsi bir kıvam almış olmalı ama eğer suyu jölemsi kıvama gelmemişse 5 dakikada kapağı açık ve daha harlı ateşte pişirirsek hem daha kırmızı hemde suyu jölemsi bir kıvam alır.

  6. Pişen ayvalar tenreden alınır ve çekirdekleride tencereden çıkartılıp atılır. Soğuduktan sonra üzerine veya tabağına bir kaşık jölemsi suyundan dökülür.Ayvanın içi kırık cevizle doldurulur ve üzerinede kaymak konup servis edilir.

Afiyet olsun.


ayva tatlisi ve mud cake camur kek 3




Canııııım tarifin için çok teşekkür ederim.Tarifi senden aynen kopyalamama kızmassın inşallah..:))))

Çamur kek için malzemeler :




  • 1 iri yumurta




  • 150 gr tereyağı


  • 60 gr bitter çikolata



  • 2 su bardağı tozşeker (fazla geldi bana, azaltılabilir)


  • 1 çay bardağı su

  • 1 kahve fincanı nescafe (yarım fincan kullandım)

  • 2 su bardağı un

  • 1 tepeleme çorba kaşığı mısır nişastası

  • 1 tepeleme çorba kaşığı kakao

Hazırlanışı :

 Önce fırınımı 170 derecede ısıttım. Yağ, çikolata, şeker, su ve kahveyi ısıya dayanıklı bir kaba alıp benmari usulü tüm karışımı karıştırıp eriterek homojen bir hale getirdim. Bu karışımı bir çırpma kabına aktarıp 5-6 dakika kadar mikser ile çırpıp ılınmaya bıraktım. Un, nisasta ve kakaoyu ayrı bir kaba karıştırarak eledim ve çikolatalı sosuma ilave edip çırptım. En son yumurtayı ekledim karışıma ve yumurta kaybolana kadar çırptım. Hamuru muffin kağıtlarına üstlerinden 1 cm boşluk bırakacak şekilde doldurdum. Artık ısınmış fırınımda yaklaşık 40 dakika pişirdim. Ben tam 40 dakika pişirdim. Kürdan testi yapmadan almadım fırından. Bu ölçülerle 12 tane kekimiz oluyor. ( Ben keki tepside ve 1 tanede sufle kabında yaptım ama bence en doğrusu muffin kağıtlarında yapmak )

Afiyet olsun.

HEDİYELERİM


ayva tatlisi ve mud cake camur kek 4



No comments:

Post a Comment