Yeni yıl geliyor, benim en sevdiğim zamanlardır bu dönemler..
Hani yaşanası mevsimlerin , yaşanası ayları vardır ya , biride şu yeni yıl haftalarıdır. Fazla alışveriş çılgınlığına, helede tüketimine kapılmadan, tadınca kararınca yaşamak bana çok keyif verir.
Işıltıyı, renkleri çeşitliliği seven ,ama yinede yetinmesini bilen yüreğim ,kabarıp duruyor bu düzen karşısında. Haftaya izin günümü alışveriş merkezlerine ayırmak geçiyor içimden, biraz daha bu ışığın içinden geçip bir kahve ısmarlayıp kendime, gözlerimi seyrü sefere bırakmak niyetindeyim.... helede bugün kar yağarken .....
Neyse gelelim kekimize :
Yeni yıl kekleri bizim ailede gelenek oldu sayılır. Hep sık sık anımsattığım gibi ailemizdeki yabancı gelinlerin hatrı çok fazla bu konuda elbetteki sonsuz bilgileride. Ama bu kek onlara ait değil, hatta haberleri bile yok, sayfamdan görecekler !
Bende kendi çapımda kabakla yeni denemeler yaptım, tek hamurla 3 çeşit oldu, hemde yaklaşan yeni yıla dair güzel kekler oldular. En çokda soslu kabak beğeni topladı. İçindeki baharatlar ve portakalın büyülü aroması işin sihrini artırıverip yepyeni bir nUnU mArKa daha kazandırdı tarif defterime. Diğer kabaklı denemeler ise evin 2.nolu karadut beyini çok mutlu etti. Yakında onlarıda yayınlayacağım. (çikolata*kabak ve portakallı)
Bu kabaklı keki denemem, aylar sonra ilk misafirim olan arkadaşlarıma nasip oldu. Biz sohbeti kahkahaya boğarken, , kabak sosumu da görüntüleyeneden ! bitiverdi. Sadece servis tabağına koyabildiğimde yetinelim şimdilik lütfen.
Denemek isteyen tüm arkadaşlarıma kolaylıklar diliyor, hepinize sevgilerimi yolluyor, afiyet olsun diyorum .
Sırada çikolatalısı var !
BALKABAKLI SOSLU HAVUÇLU KEK (nUnU mArKa )
-2 yumurta
-2 yk bal
-1 mini çay bardağı şeker
-1 tür kahvesi fincanı sıvıyağ (az derseniz artırın hafif kuru gelebilir size bu ölçü) -1 çay kaşığı (silme)tarçın ve çok az karanfil-zencefil tozu, birazda Yeni bahar !!!
-1 ince dilim kabak rendesi (çiğden)
-1 minik havuç rendesi (her iisininde suyun sıkın)
-1 pk. kab.tozu, 1 çubuk vanilya yada paket vanilya
aldığı kadar un ( benim ölçüm 2.5 sb kadar idi)
karamelize fındıklar
- Önce kürdana 15 adet fındığı dikkatlice takalım hazır dursunlar
- 2 yk şekeri cezve içinde kısık ! ateşte yakmadan ! karamelize edelim
-cezve minimum derecede ateşte kalsın ki şeker taşlaşmasın
-ucunda fındık takılı kürdanları tek tek karamelizeye batırıp, hafifçe elinizi geriye çekip ucundan uzamasını sağlayın
- sonra uzantının ortasından kesin (mutfak makası le
-zaman alıyor bu işlem, yaptıkçada tecrübe kazanılıyor !!
-hazır olan kürdanları içi toz şeker dolu bir kaba saplayıp donmalarını bekleyin
- soğudığundan emin olunca kürdanları ÇOK dikkatlice çekip çıkartın
- sonra kekin üzerine , balla yapıştırılıp dekor yapılır.
- ya önceden hazırlayın, ya da kek soğurken , fındık karamellerini hazırlayabilirsiniz ( çok seveceksiniz)
balkabak sosu !! ( nUnU mArKa)
1 dilim kabak yarım çay bardağı şekerle pişirilir
içine çok az portakal kabuğu, çok az tarçın , vanilya ve 1 türk kahvesi portakal suyu ilave edilerek pişirilip blendrdan geçirilir
Nişastayla da denedim daha sonra yazacağım !!!!!!!
Yapılışı
-kabak ve havuçlar önceden rendelenip suyu iyice sıkılır !!
-yumurta,şeker çırpılıp yağ ve süt vanilya eklenir.
-baharatları katıp, unu eleyerek çok iyi karıştırılır.
-en son rendelenmiş kabak-havuç ikilisi kaşukla karıştırılıp yağlanmış kalıba dökülür ,eğer kıvamı hafif sulu bulursanız benim gibi 1 yk. daha un ekleyebilirsiniz,
-burası bence en mühim kısmı.
-ben bunu net anlamak için yarısını muffın kalıbında pişirdim, diğer yarısınıda kek kalıbında . Böylelikle un eklediğim ve eklemediğim kek farkı ortaya çıktı.Daha sonra da 175* ısıtılmış fırında pişirilir.
No comments:
Post a Comment