Sedapnya kek marble ni cukup menetapi citarasa saya dan anak-anak . Resepi kek ni saya dapat dari rakan blog juga iaitu dari blog Dapur Tanpa Sempadan - Mat Gebu , terima kasih Mat untuk resepi kek yang sangat mudah nak dibuat dan sangat lah sedap . Dulu-dulu masa kecil mak saya memang rajin masak kek marble yang cukup sedap so sampai la sekarang kek marble memang my all time favorite cake , simply delicious....
240 gm butter
220 gm gula castor
240 gm tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
4 biji telur gred A
10 gm ovallete
1 sudu kecil esen vanila
60 ml fresh milk
20 gm serbuk koko
20 ml air
CARA MEMBUATNYA :
-Panaskan oven kepada suhu 175'C . Ayak tepung gandum dengan baking powder dan ketepikan dulu . Satukan susu dengan esen vanilla . Putar butter dan ovallete sehingga rata dan masukkan gula serta terus diputar lagi sehingga adunan menjadi putih
- Teruskan mix adunan dan masukkan sebiji demi sebiji telur , jarak antara sebiji telur ialah 1 minit . Putar sehingga adunan jadi kembang . Masukkan tepung sedikit-sedikit berselang seli dengan susu , sambil dikaup balikkan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu hingga adunan sebati ( saya putar balik adunan sehingga adunan menjadi sebati - anggaran dalam 3 minit saja )
- Bahagikan adunan kek kepada 2 bahagian , satu bahagian dibiar kosong dan satu lagi dimasukkan bancuhan koko dengan air kosong . Kacau bahagian koko sehingga sebati .
- Sendukkan adunan masuk ke bahagian tengah acuan yang telah dilenserkan tadi berselang seli , mula-mula masukkan adunan kosong lepas tu adunan koko dan ulang sampai habis semua adunan kek ni kemudian goyang goyangkan sikit acuan kek supaya adunan kek sama rata . Bakar kek sampai masak selama 50 - 45 minit mengikut kepanasan oven masing-masing . Saya cucuk bahagian tengah kek dgn lidi dan bila ditarik keluar lidi tu bersih saja tandanya kek dah masak la .
Terima kasih Mat Gebu untuk resepi kek marble yang sedap ni..
No comments:
Post a Comment