Hari ini kakak Syakirah genap 3 tahun pada 28 Ogos. Sempena hari istimewa ini, umi buat kek coklat cair menggunakan acuan ramekin (hadiah anniversary umi yang dihadiahkan oleh cik ida) yang baru tiba dari Jepun. Ilham kek ini umi dapat dari dapur irma london yang kini sudah balik ke Malaysia. Dah lama simpan resepi ni, cik ida pun dah cuba resepi ini guna ramekin. Tapi umi ubahsuai sedikit resepi ini dengan menggantikan coklat nutella dengan cream cheese. Jadi nama kek ni pun kita tukar jadi Cream Cheese Mug Cake.
Untuk resepi asal boleh lihat sini.
Cream Cheese Mug Cake
oleh : umi of dapuraulad
salin dari : irma london
- umi buat 3 kali adunan ini menghasilkan 7 bekas ramekin
Bahan-bahan:
4 sudu besar tepung naik sendiri
4 sudu besar gula castor
1 biji telur
3 sudu besar serbuk cocoa
3 sudu besar Nutella - umi ganti cream cheese
3 sudu besar susu segar
3 sudu besar minyak zaitun/ minyak sayur/minyak jagung
Aduanan cream cheese : sebatikan 50g cream cheese + 3 sb gula aising + sedikit whipped cream (boleh ganti susu segar)
Cara membuatnya:
1. Satukan semua bahan ke dalam mangkuk besar.
2. Kacau rata sampai sebati. Masukkan dalam bekas ramekin. Umi paipkan adunan cream cheese di atas adunan coklat.
3. Masukkan dalam microwave selama 1 1/2 -3 minit. (bergantung pada watt microwave anda). - umi masukkan dalam oven dgn suhu 160C selama 4 minit
4. Hiaskan dengan whipped cream atau coklat cair mengikut kesukaan.
sebelum masuk oven |
sedapnya... |
nampak tak lelehan coklat cair tu..? |
Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:
No comments:
Post a Comment