Wednesday, October 23, 2013

Finally!! my 1st kek puding karamel..





finally my 1st kek puding karamel 1


Assalamualaikum ^^


hoho.. finally tun berjaya buat kek yg teramat sangat glemer ni.. dulu2 x confident nk buat, tp sejak pandai buat slice cheesecake, xde la gigil2 sgt nk buat ni. sbb guna teknik yg sama, kaup-balik meringue. ada byk resepi kek puding karamel ni, lagi2 sejak kek ni gelmer kan.. tp sbb tun dh lama simpan resepi kak yani ni, tun cuba nk la. lagi pun, bagi resepi ni paling ringkas n tun senang faham. 






kalau ikut tips2 yg akak2 lain bagi, masak guna api bawah n cara bain-marie/water bath. tp sbb oven tu xleh buka api bawah sahaja, so tun guna api atas bawah.  dh dpt kelulusan otai2 GMM kt fb ttg api atas bawah ni, baru stat wat projek. hihi.. tq kak Nor SG, kak anna, kak izah, kak noorsha, kak CT dan nani yg berkongsi ilmu =). kalau nk tgk tips buat ni blh tgk dapur tokey kek karamel kak anna ye..










finally my 1st kek puding karamel 2 






ni kek versi amatur ni.. x sama rata pulak lapisan kek dia. hehe..... pastu agaknyer tun terover bake, kek tun terasa sedikit dry.  sbb sukatan bahan2 yg betul, dan teknik kaup-balik tun rasanya okay dan tak terover mix, so maybe terover bake la. tgk review orang lain buat ok, so bukan salah resepi, insyaAllah.. kek ni sedap sbb lapisan karamel dia tebal ^^ 










Kek Puding Karamel


resepi: kak yani



Bahan-bahan ( 20cm)- loyang 8"




  • Karamel

  • 60g gula

  • 1 sudu besar air

  • 2 sudu besar air


  • Puding

  • 4 biji telur

  • 500ml susu segar

  • 70g gula

  • sedikit esen vanila


  • Kek span

  • 70g tepung gandum

  • 60g gula halus

  • 2 biji telur

  • 20g mentega- dicairkan 

  • 1 tsp vanilla- tun tambah




Cara-cara



  1. Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree. Cairkan mentega dan ketepikan.


  2. Sediakan karamel Campurkan gula dengan 1 sudu air. Panaskan sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.


  3. Sediakan puding. Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.

  4. Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.

  5. Tapiskan no.4 ke dalam loyang karamel tadi.


  6. Sediakan kek span. Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula sehingga kembang.

  7. Pukul pula telur kuning dengan separuh gula lagi sehingga jadi bentuk krim.

  8. Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.

  9. Ayak tepung ke dalam no.8 Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.

  10. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.

  11. Tuangkan adunan kek tadi ke dalam loyang puding tadi. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)

  12. Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang. 



No comments:

Post a Comment