Alhamdulillah, terlepas juga hajat di hati nak buat kek Barbie Doll dan bagi kat kawan. Hehe.. Keknya kali ni guna kombinasi kek Slice cheese cake (resepi onigiri di myresipi.com) dan kek chocolate moist kukus yang biasa ku buat untuk tempahan. Ingat nak buat top-to-bottom guna Japanese Souffle Cheesecake tapi fikir patung ni jenis ada kaki, bukan yang jenis tinggal cucuk je. Sebab tu takut tak sesuai sebab JSC terlalu lembut, dikhuatiri keknya akan tumbang dalam perjalanan nanti. Dasar kek ku buat guna 1kg choc moist sebab ia lebih firm dan atasnya pula slice cheese cake.
Tuan punya kek masa nak amik ni pun terdiam (tak tahu sebab apa, mungkin terkagum sebentar. Ececece..) Apapun puas hati gak sebab dapat deco cumil-cumil macam ni ;)
Tak semua langkah dapat ditangkap, sebab mengejar masa untuk elakkan fresh cream dari cair. Apapun jom kita layan cara deco kek yang simple di bawah~
Kek barbie yang dihias sepenuhnya dengan fresh cream |
Cara Ringkas Menghias Kek Barbie Doll Serta Video Youtube
NOTE: Sebelum tu boleh lihat link cara asas membuat kek barbie doll tanpa loyang barbie doll. Kalau guna barbie doll berkaki, buatkan lubang di tengah-tengah kek sebelum mulakan melapis/stacking kek satu-per-satu dan sebelum dihias.
Kek slice cheesecake+choc moist barbie doll- keliling skirt kek tu cuma calit sikit dengan plastik keras biar nampak macam ada tekstur line sikit |
Video cara melicinkan permukaan skirt kek barbie doll menggunakan kertas keras:
Cara membuat kotak untuk penghantaran kek barbie doll:
Kotak kek untuk kek barbie doll. Pastikan kek barbie doll jangan terlalu tinggi sangat. Juga pastikan saiz cakeboard sama saiz dengan kotaknya untuk elak bergoyang ketika penghantaran |
Posted in: deco dan hiasan,step-by-step
No comments:
Post a Comment