ANNEMİN BÖREĞİ
6 adet yufka
harcı için;
1 iri veya orta boy yumurta
1 su bardagı yogurt
3/4 su bardagı sıvı yag
1/2 su bardagı içme suyu
iç malzemesi ;
1 su bardağı maydanoz
200-300 gr beyaz peynir
1 tatlı kasıgı kırmızı biber
üstü için; haşhaş susam çörek otu ayçekirdeği
tepsinizi 1-2 yemek kasıgı yağla yağlayın, ayırdıgınız 1 adet yufkayı tepsiye serin kenarları dısarda kalacak sekilde yerleştirin
2.yufkayı alıp 3-4 parca olacak sekilde parcalayın ve tepsiye serdiğiniz yufkanın üstüne dizin bir kenarda çırptıgınız harçtan 3-4 yemek kasıgı dizdiğiniz yufkaların üstüne sürün
3. yufkayıda bu şekilde serdikten sonra sürdüğünüz harcın üstüne peynirli maydanozlu karısımı dökün ve yayın
4.ve 5. yufakyıda aynı şekilde serdikten sonra (parçala yay harcı dök üçlüsü) 1.yufkanın dısarı sarkıttıgımız kısımlarını bohca gibi kapıyoruz 2.resimde mevcut görüntüsü..
ardından harcı ustune bolca sürüyoruz her tarafa yayılması sart..
üstüne serpmek istediğiniz herneyse ki bizim evde en cok hashas ve çörek otu kullanılır serpip 180 derece ısıtılmıs fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz :)
gelelim keklere..bu kekler hem cok hafif hemde fazlasıyla yumusak kekler..ben 3 krem şanti çeşidi ilede denedim..portakallı ve limonluya kendim sos hazırladım..sizde böyle kendi doğal meyve sularınızla elde edeceğiniz muhtesem soslarla keke lezzet katabilirsiniz..
meyveleri keklerde benim en çok yaptıgım şey meyve kabukları varsa suyu ile şekeri iyice karısıtırıp bir gece önceden buzdolabında bekletmek.. hem kabuktaki aroma yağ şekere nüfus ediyor..vaktim yok derseniz ronodada şeker ve kabugu varsa suyu birkaç kez çektirmeniz işe yarayacaktır.. hem şeker cabuk eriyecek hemde doğal aromalı lezzetler kazanacaksınız..
orjinal tarifte 1 su vardagı kırık ceviz vardı ben koymadım ve meyveleri değerlendirdim..bu keki pandispanya şeklinde ve muffin tarzında düşünüyorum muhtesem olur! annemin en sevdiği kek diye not düştüm defterime bilesiniz :)
1 hafta içinde yaklasık arkadaslarına eve derken 7-8 adet bu kekten yaptıgımı fark ettim..haydi sıvayın kolları yapmaya başlıyoruz!
KREM ŞANTİLİ KEK DOSYASI
tarifi 26 cmlik ortası delik yuvarlak kalıbımda uyguladım 170 derecede yaklasık 35-45 dakikada pişiyor kürdan testi şart
4 yumurta
1,5 su bardagı şeker
1 cay bardagı sıvı yag
1 su bardagı süt + 1 paket krem şanti (tek bir tane.çeşidi size kalmış) = çırpın
2,5 su bardagı un
1 paket kabartma tozu
yumurta ve sekeri iyice çırpın üstüne sıvı yagı ekleyip devam edin ve en son krem şantiyi ekleyin düşük hızda köpükler inmeden devam edin
un ve kabartma tozunu ekleyin ve bir spatula yardımıyla / düşük hızda mixerle iyice karıştırın kalıbınıza aktarıp ön ısıtmalı fırında pişirin
çikolatalı için : kakaolu çikolatalı krem şanti ve 1/2 su bardagı damla çikolata çikolatalı
portakallı için : 1 buyuk protakal kabugu ekstra ekleyin
limonlu: 1 limonun suyu ve 2 tanesinin kabugu...eğer ekşi oldugunu dusunuyorsanız tarife 1/2 su bardagı seker ekleyin
portakallı : 3 orta portakal kabugu harca ekleyin
çilekli : çilekli krem şanti katın ve servis esnasında dr oetkerin meyveli sosunu kullanın
annemin favorisi portakallı meyveli ferah herseye bayılır..sosuda sever diye yapmıstım sos tencersinin dibini kaşıklarken buldum :) sanırım aşırı sevmiş :)
PORTAKALLI SOS
250 ml portakal suyu (3 orta portakal suyu)
1 yemek kasıgı silme nişasta
2 yemek kasıgı şeker
hepsini ocaga almadan once iyice karısıtırın ve ocakta gözgöz olana dek pişirin soğudugunda kekle servis edin cok katı olmayan bir sos ama kekle servis için kesinlikle en uygunu :)
sayın derinin annesi :)sende benim gibi delisin biliyorsun değil mi ? :) tekrar tesekkur ederim :)
sevgilerimle..
gokche!
No comments:
Post a Comment