Wednesday, October 9, 2013

PORTAKALLI & ÇİKOLATALI KEK VE PASTA YAPARKEN..


portakalli amp cikolatali kek ve pasta yaparken 1

Aklımda hergün yeni birşeyler yapmak var..Ramazan ayı olduğu için sütlaç, güllaç, baklava gibi tatlılar daha revaçta ama ben yine de iftardan sonra çikolata krizine giriyorum. Hiçbirşey bulamazsam Nutella kavanozuna saldırıyorum. Bu aralar kendime top 5 bile yaptım;

1- Haagen-Dazs'ın "Belçika Çikolatalı" dondurması,

2- Nutella

3- Eti'nin Lokumlu çikolatası

4- Starbucks'ın üzeri çicek süslemeli yeni bir çikolatalı keki

5- ve evde yaptığım bol çikolatalı tatlılar- özellikle bu ara canım profiterol çekiyor..

Bu top 5 listemde yer alan suçlular, benim bazen iftarda yemekten çok çikolata yememe sebep oluyorlar..en çokta Nutellayı şöyle güzel bir filmin ya da dün yaptığım gibi "Avrupa Yakası"'nı seyrederken yemek rüyalarda yaşamak gibi :)Gün içerisinde en mutlu olduğum saatler olarak ilan ediyorummmmm !!

Dün "bu böyle olmaz, en iyisi kendime bir kek yapayım" dedim. Devamlı Nutella veya dondurma yemek ne kadar doğru tartışılır..bari Yağmurun ve eşiminde sütün veya çayın yanında yiyebileceği bir kek olsun istedim. Kitaplarımı, özellikle çikolata tarifleri bol olan kitaplarımı ve dergilerimi karıştırdım. Ama her zaman yaptığım gibi yine sadece kitaplardan fikir almış oldum ve tarifimi kendim oluşturdum. Bu işte en çok sevdiğim durum bu; tariflerimi kendim oluşturmak, oranlarına kendim karar vermek, içerisine neler koymam gerektiğime yine kendim karar vermek..bu yüzden her zaman kaynak gösteremiyorum, üzgünüm..

Gerekli malzemeler ;

  • 2 yumurta

  • 2 su bardağı un

  • 1,5 su bardağı toz şekeri

  • 1 paket vanilya veya 1 çay kaşığı sıvı vanilya(vanilya aroması)

  • 7 çorba kaşığı yoğurt

  • 1/2 su bardağı sıvı yağı

  • 100 gr bitter, 100 gr sütlü küvertur ( veya çikolata )

  • 3 çorba kaşığı toz kakao

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 paket dr.oetker'in portakal tozu ,veya bulamazsanız 2 çorba kaşığı portakal reçeli/mermaladı



Kullandığım kalıp ..



Eğer tek kişilik kek kalıbınız yoksa büyük bir kek kalıbınıda yapabilirsiniz..



Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlıyoruz.



Yumurta, şeker , vanilya ve portakal tozunu çırpmaya başlıyalım. Yoğurt kıvamını alıncaya kadar çırpalım. Bu arada çikolatalarımızı benmaride eritelim.



Yoğurt kıvamı alan karışıma önce yoğurdu katıp çırpalım, sonra yağı katıp çırpalım. En son eritilmiş çikolatamızı katıp çırpmaya devam edelim.



Ayrı bir kaba unu,kabartma tozunu ve kakaoyu eleyelim. Ve kuru karışımı diğer karışımın içerisine yavaşça katalım. Önce mikserin düşük devrinde sonrada en hızlı devrinde çırpalım. Tüm malzemeler homojen halini alınca çırpmaya son verelim.



Bu arada kalıbımızı sıvı yağ ile güzelce yağlayalım. Ve yarılarından 1 parmak fazla dolduralım Sakın tümünü doldurmayın, eğer doldurursanız kekiniz taşıcak ve şekilini almayacaktır.



Önceden ısıttığımız fırınızmızda yaklaşık 40 dakika pişirelim. Piştikten sonra fırın tezgahımızda soğutalım. İyice soğuduktan sonra kalıbından dikkatlice çıkaralım.





portakalli amp cikolatali kek ve pasta yaparken 2

Pasta yaparken çok aşamadan geçiyorum.. işte aşamaların bazıları..



  • royal icing için motif seçimi ve yağlı kağıda geçirilmesi..

  • motifin üzerinden geçilmesi ve kelebeklerin boyanması..

  • benmari için çikolata kesilmesi..

  • pandispanyanın üçe bölünmesi..

  • şeker hamuru için toz jelatin ve glikozun eritilmesi..

  • mikserde pudra şekeri ile eritilmiş malzemenin yoğurulması..

  • ve şeker hamurunun yoğurulmuş son hali..

    portakalli amp cikolatali kek ve pasta yaparken 3

    portakalli amp cikolatali kek ve pasta yaparken 4



No comments:

Post a Comment