Erikli Kek
malzemeler:
24 cm kelepçeli kek kalıbına uygun
- 12 adet mürdüm eriği
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 50 ml brandy (1/4 su bardağı kadar)
- 8 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin-yumuşak
- 1 cup toz şeker (1 su bardağı)
- 1 limonun kabuğu-rendelenmiş
- 1 cup un (1 su bardağı)
- 1/2 çay kaşığı vanilya esansı (ya da 1 paket vanilya)
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/4 cup ceviz içi
- 2 adet yumurta- oda ısısında
Hazırlanışı:
- Erikleri ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartın.
- Üzerine 2 yemek kaşığı toz şeker ve brandy ekleyip, karıştırın ve yarım saat kadar bekletin.
- Yağ, şeker, vanilya ve limon kabuğunu karıştırın.
- Elediğiniz una tuz ilave ederek, kaşık kaşık karışıma ekleyin, karıştırmaya devam edin.
- Ayrı bir kapta 2 adet yumurtayı çırpın. Hamur karışımına ilave edin.
- En son cevizleri de ekleyin.
- Kelepçeli kek kalıbının kenarlarını yağlayıp, tabanına pişirme kağıdı serin.
- Karışımı kek kalıbına boşaltın, üzerine erikleri dizin. Eriklerin bıraklığı suyu kekin üzerine dökerek, önceden 175 C ısıtılmış fırında 1 saat civarında pişirin.
- Piştikten sonra ılık servis yapın.
- Afiyet olsun
Notlar ve Püf Noktaları:
- Bu keki hazırlarken mixer kullanmanıza gerek yok, tahta kaşık yeterli.
- Yumurtaları çırparken mixer kullanabilirsiniz. Fazla çırpmamaya dikkat edin yoksa kek sert olur.
- Kullandığınız eriklerin lezzetine göre oldukça ekşi lezzete sahip bu kek, özellikle vanilyalı dondurmayla sunulduğunda harika oluyor.
- Fotoğraflardan da fark ettiğiniz gibi kendimi tutamayıp, tarife bir dokunuşta bulundum: Erik miktarını biraz azaltıp, yerine yarım şeftali ekledim:))
- Brandy yerine konyak, rom ya da kayısı likörü kullanabilirsiniz. Kullanmak istemeyenler bu malzemeyi çıkartabilir elbette.
No comments:
Post a Comment