Assalamualaikum..
Kali ni..akak nak tuliskan resepi apam tepung gandum dengan resepi kek batik..
apam tepung gandum tu..dari akak..dan kek batik tu..akak ambik dari blog tijah..tadi dah mintak anak akak buatkan C&P tu.
akak pun dah mintak izin dengan tijah..dia dah izinkan..
Apam yang akak kukus pun baru masak..dan dah habis separuh talam..agak2 kalau akak pi dapur lagi nanti..mau tinggal talam..he he..makan apam tu panas2 memang sedap..tapi tanpa kelapa parut la jugak..mana nak cari kan..tak de kelapa pun licin jugak..
Baru akak sukat tadi..biasanya akak buat main lebur2 je..sebab dah biasa..rasanya ni kali ketiga..akak cuba buat apam ni..guna cawan sebagai sukatan..pertama..masa akak dok Tanjung Karang..ada kawan mintak..resepi..dia nak buat jugak..
kali kedua..masa akak keje klia...tapi akak lupa la nak tuliskan..tadi..akak buat lagi..bila jadi..barulah akak berani tulis disini..
RESEPINYA.
4 cawan tepung gandum(diayak)
1 cawan gula merah + 3/4 cawan gula pasir..dimasak..dengan 2 1/2 cawan air
(dah sejuk ditapis)
1 1/2 sudu mauripan(yis segera)
dimasukkan kedalam bekas dan bancuh dengan sedikit air..biarkan sebentar.
CARA
caranya senang aje..masukkan kedalam bekas tepung gandum tu..masukkan yis yang dah dibancuh tu..dan bancuh dengan air gula yang dah siap di tapis tadi..kacau ..jangan sampai tepung bergentel..
masukkan dalam tapawe bertutup..simpan selama sekurang kurangnya 2 jam..atau sampai naik..sekali ganda..
kemudian kukus la..selama 1 jam..
dah siap...boleh la makan panas2..
mintak maaf la ye..akak dah terlupa pulak nak ambil gambar..macam mana rupa tepungnya bila dah naik..
KEK BATIK.C&P dari blog tijah
bahan2nyer adalah :
1 bungkus biskut marie (450g)
2 sudu butter/marjerin
2 biji telur
1/2 cawan serbuk koko (van houten)
1 cawan milo
1 cawan susu pekat manis
1 cawan air
2 sudu tepung kastard (ni rasier utk kukuhkan struktur kek supaya tak terbarai masa potong nanti dan gravy + biskut juer akan melekat cantik disittew)
p/s: takyah letak gula lagi...dah cukup manis dah tu!
kekdahnya pulak :
patah2kan biskut marie tu. jgn kecik2 sangat ok. takut terhancur sangat masa mix dgn gravy dia nanti
tenggekkan piuk atas dapo (wah! ni pun nak bagitau ke??)
humban saja semua bahan2 tu dlm piuk (kecuali biskut) dan masak sampai mendidih
bila gravy dah nampak agak likat, masukkan biskut dan kacau rata (make sure biskut adalah coated sepenuhnyer ok)
masukkan dlm bekas, tekan2 kasi padat & sejukkan dlm esbok
esok...dah keras baru leh makan. tolong sabar2 sket yer!!
rupa adalah hodoh. tapi pedulik haper...janji ianya kaya dgn perasaan kecoklatan!
o.k..ye akak dah tunaikan janji..cubalah buat..insyaallah..tidak akan menghampakan..
No comments:
Post a Comment