Monday, August 12, 2013

Portakallı Labneli Damla Çikolatalı Kek





portakalli labneli damla cikolatali kek 1




Bu keki, buzdolabının bir kenarında kalmış labne peynirini değerlendirmek amacıyla yaptım. Pişirmesi uzun süre gerektiren biraz zahmetli bir kek olabilir ama pişerken, evi dolduran ve cezbeden o portakal kokusu ve yumuşacık dokusu için bu keki yapmaya değer. Portakallı ve çikolatalı tatları sevenlere bu keki kesinlikle öneriyorum. Benim birkaç değişiklik yaptığım orjinal tarif Joy the Baker 'da. 

Malzemeler: 


2 cup* un 

1+1/2 cay kaşığı kabartma tozu 

1/2 çay kaşığı tuz


1+1/2 cup şeker

2 yemek kaşığı portakal kabuğu (Ben 2 orta boy portakalın kabuğunu rendeleyip kullandım)

200 gr. (1 küçük paket) labne peyniri

150 gr. tereyağı

4 büyük boy yumurta

1 pk vanilya

3/4 cup damla çikolata


*1 cup=200 ml'lik su bardağı

Yapılışı:


1. Fırını önceden 160 derecede ısıtın.


2. Geniş bir kasede un, kabartma tozu ve tuzu eleyin.


3. Ayrı bir kaseye portakalların kabuğunu rendeleyin. Toz şekerini de ekeyip bir yemek kaşığının tersiyle portakal rendelerini iyice şekere yedirin. Bu işlem şekere ve kekinize çok daha yoğun bir portakal aroması katacak. ;-)

4. Başka bir geniş kasede labne peyniri ve oda sıcaklığındaki yumuşamış tereyağını mikserle iyice çırpın (Kasenin kenarında çırpılmamış tereyağı veya peynir kalmamasına özen gösterin). Bu karışıma portakallı şekeri de ilave edip 3 dk daha çırpın.

5. Her defasında bir yumurta olmak üzere, yumurtaları karışıma ekleyin. Her yumurta ekleyişinizden sonra orta hızda 1 dakika çırpın. Ardından vanilyayı ekleyip bir daha çırpın.

6. Hamur karışımına daha önceden elemiş olduğunuz un karışımıı ekleyip, bu kez düşük hızda malzemeler karışıncaya değin çırpın. Ardından bir spatula/tahta kaşık yardımıyla damla çikolataları ekleyip alt üst edin.

7. Hamur karışımını yağlamış olduğunuz kalıba dökün. Ben orjinal tarifteki gibi dikdörtgen 10 ×22 cm bir kalıp kullandım. Ama kek o kadar kabardı ki kabına sığmadı.


portakalli labneli damla cikolatali kek 2






Size tavsiyem daha büyük kalıp kullanmanız.  Orjinal tarifte 50-60 dk pişirilmesi önerilmiş. Ama bu süre kesinlikle yeterli değil. Benimki 160 derecede 1,5 saatte pişti. Fırına göre değişebileceğinden, bu keki kontrollü pişirin. Pişirme konusunda bir tavsiyem daha olacak. Orjinal tarifte, kekin üzerinin fazla esmerleşmesini ve de ortasının fazla kabarmasını önlemek için, fırına koyduktan 45 dk sonra hamurun üzerinin alüminyum folyoyla kapatılması önerilmiş. Ama ben bun sağlıklı bulmadığım için bu şekilde yapmadım. Belki de bu yüzden uzun sürede pişti, ortası çok kabardı ve üzeri esmerleşti. Orjinal tarifteki bu uygulamayı sizin tercihinize bırakıyorum. Ama ben bu keki bir daha denediğimde muhakkak daha büyük bir kalıpta pişireceğim.







portakalli labneli damla cikolatali kek 3







portakalli labneli damla cikolatali kek 4



portakalli labneli damla cikolatali kek 5






Deneyenlere afiyet olsun! 



No comments:

Post a Comment