Monday, August 12, 2013

Apam Gula Merah dan kek bola



























Assalamualaikum wbt......






semalam tak sempat...


dah tengahari baru dapat...


nak bersiaran...


pantun 2 kerat bersekali dengan jawapan...hihihi..






Ini dia apam gula melaka, hasil kerja2 kreatif ucu mengkopipes resepi dari madiha aka ratna, maka terjadilah apam yang memang sedap dimakan dengan  teh o panas.


yang sebenarnya ini lah kali pertama ucu buat....sebab selalunye main tunjuk2..rupenya nak buat bukan susah sangat pon .... 


Terima kasih ye madiha sbb sudi share resepi ni...






apam gula merah dan kek bola 1



Resepi Apam Gula Merah


Sumber : mamawandiha./ucubakery






Bahan-bahan



  1. * 1 cwn air


  2. * 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus - ucu guna gula merah 


  3. * sehelai daun pandan


  4. 2 cwn tepung


  5. 1 sk dry yeast


  6. 3/4 cwn air


  7. 3 sb gula pasir (boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana ~ MaDiHaA tak  tambah- ucu pun )


  8. secubit garam



Cara-cara



  1. Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.


  2. Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.


  3. Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.


  4. Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.


  5. Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.


  6. Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.









apam gula merah dan kek bola 2










Yang ni pulak...


tempahan kek coklat moist dari kawan Pak Su utk anak bujangnye yg ke 12 thn...






apam gula merah dan kek bola 3










Sekarang ni kebanyakan anak2 yg ambik UPSR dah mula rasa berdebar2..sebab minggu depan result keluar.....termasuklah juga anis, anak dara ucu...


harap2 adik Qayyum dan anak2/adik2  mendapat keputusan yg cemerlang.....










apam gula merah dan kek bola 4



Wassalam...




No comments:

Post a Comment