Assalamualaikum wbt...
Selamat pagi kawan2......
Nak cerita sikit pasal masak singgang ni...
masa mula2 makan (dlm 90 -an gitu), kawan kt office ucu selalu bawak bekal dengan lauk ni..mula2 tengok rupe lauk ni macam pucat jer..tapi bila dah merasa..MasyaAllah sedapppppnye...
bermula dari episod kena puji tu maka hari2lah dia bawak lauk ni utk kami2 yang memang suka tumpang sekaki..hehehe..
last2 dia kata "alamat cepat nipislah periuk saya kak...sebab hari2 kena guna asam keping banyak.." - dah lama tak jumpa ..namanya WAN HASLINA BIN WAN HASSAN..
lepas dia bagi ayat2 cinta tu..barulah ucu cuba2 masak sendiri dan hasilnya langsung tak mengecewakan...sodappp jugak...
Resipi Ikan (tongkol) Masak Singgang
Sumber : ucubakery.blogspot.
Bahan2 : -
Seekor ikan tongkol - yang sedang2
4 cawan air atau ikut banyak mana nak
2 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 1/2 inci lengkuas - diketuk
Cili padi - ikut kepedasan masing2
3@4 Asam keping
Garam dan perasa
Kacang bendi
Cara-cara
Bersihkan ikan
Masukkan bahan 2 - 8 ke dalam periuk kemudian masak sehingga mendidih
baru masukkan ikan dan masak sehingga ikan tadi masak.
Masakan yang ringkas tapi dengan menu macam ni pun boleh makan bertambah2 kan...
**************************
Dan yang kat bawah ni seperti biasa tempahan2 bulan lepas...
Kesian Uzrei...dia siap pesan kt mama dia (aisyah @) Ratu Kebaya) nak ultraman taro...alih2 makcik ni bubuh ultraman entah zaman bila... kalau nak tahu macam mana reaksi dia bila dibagi kek ni silalah klik..
Pasangan sejoli..malu2 konon...
Yang ni pulak tempahan dari Pn Aisyah Sek. 13, Shah Alam , rainbow cake untuk anak buah...Bella n Aufa
Terima kasih Aisyah (RK) dan Pn Aisyah (tak sangka pulak sama nama...) sebab sudi order kek kat ucu...
ok bai...bai....
Wassalam
No comments:
Post a Comment