salam semua... bila ingatkan pengalaman wat kek (kek ke kuih?) nih kan rasa macam pedap pong yer jugak.. mcm2 pengalaman menggunakan pelbagai resepi..yg kukus sampai nak terbako, yg bakor mmg terbako, yg lobang sebeso idong gajah pong ade (*ah! tipu ah! ).. tapi tak serik2 jugak nak buat sampai jadik! hahaha... bila belek2 resepi rupanya sama dengan resepi yg penah aku try dulu... leh tgk SINI. dulu buat atas tunjuk ajar azie, menjadi jugak... pehtu sibok tanya2 plak ngan adik wani.. haaa nih lah hasilnyer... *tp masih blom pueh ati sbb tgh2 naik menggunung!.. haha... ppon tima kasih pd kengkawan yg banyak membantu..
RESEPI KEK GULA HANGUS
by: widad.myresipi
Bahan-bahan
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu pekat
- 2 sk soda bikarbonat- hana ltk 1sk je
- 4 biji telur
- 2 sb mentega
- Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
- Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
- Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
- Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.(hana pukul sampai bbuih je)
- Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
- Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
- Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
- Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
- Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam. - hana bakar suhu 160je.
keratan rentas
Nota berdasarkan pengalaman:
- Telur takyah pukul kembang sangat.. godeh2 ngan whisk ajer sampai berbuih sudah memadai.
- Jika tepung ada yg bergentel2, tapiskan adunan kemudian terus masuk loyang.
- Hana takde api atas bawah cam u olls... alhamdulillah jd juga sarangnya.
- Jika dipikirkan logik utk membina sarang tuh, perap adunan dalam loyang yg hendak di bakar. *tips dari wanie.
- Setengah resepi tak perlu perap lama menjadi juga sarangnya. leh tgk SINI.
- sekian, wallahua`lam... sekadar berkongsi.. maybe lain org lain ragam dan hasilnyer..
No comments:
Post a Comment