
RESEPI KEK GULA HANGUS
by: widad.myresipi
Bahan-bahan
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu pekat
- 2 sk soda bikarbonat- hana ltk 1sk je
- 4 biji telur
- 2 sb mentega
- Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
- Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
- Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
- Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.(hana pukul sampai bbuih je)
- Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
- Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
- Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
- Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
- Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam. - hana bakar suhu 160je.

Nota berdasarkan pengalaman:
- Telur takyah pukul kembang sangat.. godeh2 ngan whisk ajer sampai berbuih sudah memadai.
- Jika tepung ada yg bergentel2, tapiskan adunan kemudian terus masuk loyang.
- Hana takde api atas bawah cam u olls... alhamdulillah jd juga sarangnya.
- Jika dipikirkan logik utk membina sarang tuh, perap adunan dalam loyang yg hendak di bakar. *tips dari wanie.
- Setengah resepi tak perlu perap lama menjadi juga sarangnya. leh tgk SINI.
- sekian, wallahua`lam... sekadar berkongsi.. maybe lain org lain ragam dan hasilnyer..

No comments:
Post a Comment