Assalamualaikum.. :)
Bertemu kembali di minggu baru,minggu ke dua dalam bulan Ramadhan dan minggu ke dua juga dalam bulan Ogos.
Terima kasih buat semua yang sudi memberi ucapan hari lahir dan mendoakan doa2 yang baik untuk suami n anak sulung aku pada entri lepas..
Sebenarnya minggu lepas memang minggu mencabar minda dan kesabaran gak laa sebab card reader buat hal..jadinya nak ngentri pun takleh sebab gambar duk dalam kamera lagi., bila ngenang card reader masalah..memang malas aje nak amik gambo..Ni dah ada card reader,satu hal pulak nak kembalikan semangat blogging..hehe..alasan2..
Takpelah,kita pelan2 yer..
Entri kali ni adalah kek kukus Sarawak. Kek Lumut namanya.
Bila sebut kek lumut,rata2 orang sarawak yang menggemari kek sarawak sendiri memang boleh imagine rupa dia..cuma dari segi rasa tu mungkin ada yang berbeza..sebabnya resepi pun dah pelbagai versi.
Kali ini,aku cuba buat resepi dari dapur AlongRoz..yang resepi asalnya dikongsikan oleh kak Nur68..resepi lama katanya jadi excited nak cuba. Lagipun dah lama tak mengekek..hehe..
Oh ya,sekarang ni tengah panas isu mentega Golden Churn kan..so baik hentikan terus penggunaannya dan beralih kepada mentega lain. Bila sebut mentega,ia bukan marjerin yer..bukan juga lepa susu..buttercup lepa susu kan? Bukan tak boleh guna,cuma hasilnya berbeza .. Sila baca label ya..jadi tak laa keliru..
Ini untuk menghasilkan kek yang sama..bukan untuk resepi ini jer.Tapi resepi lain juga .. :)
Terima kasih AlongRoz n kak Nur68 untuk resepi nih..sedapppp n moist cuma macam along kata maybe kena kurangkan butteratau telur supaya kek kurang berminyak..tapi nak mengatasi masalah berminyak ni(jika dah terbuat laa kan..)letakkan 2 keping tisu dapur atas talam ke..letak kek atas tu..biar je semalaman..nanti dah tak berminyak dah..
Cam kes aku ni,aku lupa nak kurangkan butter atau telurnya sebab main salin jer terus resepinya aritu. Bila baca balik komen Along betul laa apa diperkatakannya..
Tang gula tu aku tak letak penuh 1 cawan..dalam 9/10 cawan laa..ehee..
Minta izin kongsikan di sini pula ye along..nak tengok resepi asal dalam 2 versi,gi klik link AlongRoz di bawah ni yer.. oh yeer..ni versi separuh adunan :)
Kek Lumut Sarawak
Resepi: email drpd Nur68
Sumber: AlongRoz@HomeKreation
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
BAHAN2:-Saiz: 8" Bulat/8"x8"(menggunakan cawan 200ml)
5 biji Telur
1 cwn Gula Halus
8oz(225g) Mentega - lain kali mungkin nak kurangkan ke 200g je
½ cwn Tepung Suji
1 cwn Nestum - kisar halus
½ cwn Susu Ideal
½ cwn Teh (2 st serbuk teh + air)
Pewarna Hijau (Along guna Pes Pandan)
CARA2:
1. Pukul telur sehingga kembang.
Masukkan gula sedikit2 sambil di pukul.
2. Pukul mentega sehingga kembang & campurkan ke dlm adunan telur.
Masukkan tepung suji & nestum & gaul sebati.
Masukkan susu, teh & pewarna hijau.
3. Kukus selama 2 jam sehingga masak.
Lembut n moist..
Aroma nestum tu yang menambah rasa sedap untuk kek ini..selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment