Saturday, August 31, 2013

Volkan kek tarifi



volkan kek tarifi 1


Fotografta da gördüğünüz, dışı biraz sert içi ise yumuşacık çikolata olan, biraz browni gibi bir kek tarifi bu. Finallerimi atlatır atlatmaz mutfağa girdim yeni bişeyler denemek için. Bu tarifi bir yerlere not ettiğimi hatırladım ve deneyip nefis sonucu tadıp bir de güzel yorumlar alınca sizinle de paylaşmak istedim. 


Öncelikle malzemeleri sayalım;


*125 gr. Bitter çikolata 


( Bana fazla acı geliyor o yüzden sütlü kullandım )


*110gr. Tereyağı


( Bildiğimiz margarin de olur ama tereyağının lezzeti farklı tabi )


*3 yemek kaşığı toz şeker


*3 yemek kaşığı un


*2 yumurta


* vanilin yada vanilya özütü


(vanilin vanilya özütü kadar güzel sonuç vermez ama onun orjinalini bulmak zor olduğundan idare edicez artık :))


 Geçelim şimdi nasıl yapıldığına. Öncelikle tereyağını benmari usulü denen şekilde yani bilmeyenler için anlatmış olayım. Bir kapta suyu kaynatıp onun üzerine başka bir kap içinde yağı koyuyoruz. Doğrudan ateşe temas yok yani. Böylece yağ hiç yanmamış oluyor. Bu şekilde yağı erittikten sonra çikolataları ekleyip yağın içinde iyice eriyip karışmasını sağlıyoruz. Şekeri ekleyip yine iyice karıştırıyoruz. İyice karıştırmaktan kastim tabi ki topak topak olmaması. Ne kadar pürüzsüz bir hamur olursa o kadar güzel olur. Sonra biraz ılımasını beklemeliyiz karışımın çünkü sırada yumurtalar var. Aniden karışıma ekleyip yumurtaların içinde pişmesini istemeyiz :) Karışım soğuyunca hızlıca karıştırarak yavaşça yumurtaları ekliyoruz. Ardından un ve vanilini ekleyip kaplara paylaştırabiliriz. Sufle kapları bu tarif için uygun ama cupcake kalıpları da hoş olabilir. Bir daha ki sefere o şekilde yapmak istiyorum. Benim elimde olmadığı için yapamadım. Kek biraz kabaracağı için kalıpların yaklaşık yarısına kadar hamur koymalıyız.


Sıra geldi fırınlamaya; 170-180 derece önceden ısıtılmış fırında 10 dk yeterli oluyor. Ama fırından fırına değişiklikte olabilir, oyüzden bir 8 dakika fırını açmayın ki kabarıklığı gitmesin. Sonrasında kontrol edik durumuna göre fırından çıkarabilir yada biraz daha bekletebilirsiniz. Üzeri çatlayıp içinde ki çikolatayı gördüğünüz an işlem tamamlanmıştır :) Üzeri çatlamasa bile içinin ıslak kalmış olması gerekiyor doğru sonuç için. 


Afiyet Olsuuunn! :)


No comments:

Post a Comment