Monday, August 19, 2013

YEŞİL KEK (Ispanaklı Kek)


yesil kek ispanakli kek 1

Birkaç yıl öncesine kadar pek çoğumuzun bilmediği, ilk gördüğümüzde yeşil fıstıklı sandığımız ve kabul edelim ki fikir olarak acayip orijinal olan bu kek en sonunda benim mutfağıma da girdi. Defalarca yemiş ama yapmaya fırsat bulamamıştım. Ispanağın hep çiğ girdiği tarifler biliyorum ben nedense, bu haşlandığı için hep erteledim herhalde. O gün, bugünmüş demek ki. Yapımı da zor değilmiş üstelik. Ama 'bugün ıspanaklı kek yaptım' dediğimde oğlumun webcam'deki surat ifadesini görmeliydiniz ! 'Yok, olmaz, olamaz, kesinlikle olamaz' nidaları arasında güzel birşey olduğuna ve ıspanağın neredeyse sadece renk vermek için kullanıldığına inandırmam epey güç oldu. 'Ayrılsak da Beraberiz' dizisindeki Feridun Bitir tiplemesinin diyeceği gibi 'ıspanak ve kek..birbirine ne kadar uzak iki kelime abicim' der gibi baktı bana..Artık geldiğinde yapmak farz oldu ! Afiyet olsun..

Malzemeler:

**********

*3 yumurta

*1 su bardağı şeker

*1 su bardağı haşlanmış ve püre haline getirilmiş ıspanak (yaklaşık bir küçük pazar torbası dolusu ıspanak tam geliyor)

*2 su bardağı un

*1/2 su bardağı sıvı yağ (yağ kullanmak istemeyenler aynı miktarda süt koyabilir, ben öyle yaptım)

*1 paket kabartma tozu

*1 paket vanilya

Üzeri için:

-----------

*1 paket toz krem şanti

*1 su bardağı soğuk süt

Yapılışı:

********

*Öncelikle tarifin özünde 1,5 su bardağı şeker olduğunu belirteyim, yalnız üzerine krem şanti konulduğu ve o da zaten tatlı olduğu için, kek çok tatlı oluyor. Siz dilerseniz şekeri 1 bardak kullanın.

*Yumurtaları ve şekeri iyice çırpın.

*Haşlayıp rondoda püre haline getirdiğiniz ıspanağı, sıvı yağ veya sütü, unu, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip homojen kek hamurunuzu hazır edin.

*Varsa kelepçeli kek kalıbında yoksa herhangi bir kalıpta 175 dereceli fırında pişirin.

*Krem şantiyi sütle çırparak hazırlayın.

*Kekin kıyılarından 1-2 santim kadar kesip robotta un ufak yapın.

*Şantiyi kekinizin üzerine sıvadıktan sonra ufaladığınız yeşil kek kırıntılarını serpiştirin.


No comments:

Post a Comment