Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....
Minggu sibuk....hari sibuk....sume pun sibuk...memang tak berkesempatan nak mengupdate blog maupun bersantai2 ke 'rumah' kengkawan sume...jengah jenguk pun sekejap2...tak leh nak berlama2 ....keje kat opis banyak...keje kat rumah pun banyak...maklum jelah tak de assistant ni....sume kena urus sendiri....kuching2 kat rumah tu byk betul ragamnya sekarang ni....diberi makan....dihadiahkan 'kuih' lak kat kita merata2....memang hangin aku dibuatnya....sabo2...kena byk sabo....hu hu hu....
Hari ni curi masa kejap kat opis sementara ada sikit masa ni...pun rasanya tak leh nak menulis panjang....ada je keje yang nak dibereskan....
Masih ingat insiden kek terbalik tempohari kan...he he he....alhamdulillah chef2 terlibat masih bersemangat meneruskan misi membuat Kek Coklat.....yg confirm tidak terbalik lagi kali ni....Pagi Ahad hari tu diorg pun mula balik operasi membaking coklat kek lagi.....kali ni ikut resepi simple dan ringkas .... Yayyyyy......sukses jugak akhirnya......perfect hasil kejadian coklat kek kali ni....dan yang pasti kek tak terbalik lagi....he he he....tahniah! utk kedua2 chef....he he he ....nanti leh baking kek lagi k....
Cuma bab2 frosting kek dah beralih arah....salah sorang chef busy....ada urusan lain....jadi aku dan sorang chef lagi mengambilalih tugas dekorasi kek pulak....alamak!....aku buat deco simple je...cream cheese & chocolate ganache...my fav frosting & topping....yummy....
Upps...topping kek yg simple je....tapi aku sukaaa.... :)
Nak resepinya ke...he he he...aku tak cukup masa nak tulis panjang2 kat sini...jadi pada sesape yg berhajat nak cuba Chocolate Cake yang simple ni boleh rujuk ke .joyofbaking. dan untuk dekorasi keknya....frosting & toppingnya bolehla rujuk resepi kat bawah ni.....
CREAM CHEESE FROSTING..
BAHAN-BAHANNYA...
250 grams cream cheese
1/4 cawan icing sugar
1 sudu kecil clear vanila esen
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
Menggunakan hand @ stand mixer pukul cream cheese sehingga lembut..
Masukkan gula icing dan vanila esen....pukul lagi sehingga kembang dan ringan ...
CHOCOLATE GANACHE FROSTING..
BAHAN-BAHANNYA..
114 grams cooking chocolate...dipotong kecik2 dan masukkan dalam mangkuk tahan panas..
90 ml whipping cream
1/2 sudu besar butter...
CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
Whipping cream + butter dimasukkan kedalam bekas yang sesuai dan dimasak diatas api kecik sehingga mula mendidih...
Tuangkan kedalam cooking chocolate .....kacau sebati sampai chocolate cair.....
PROSES DEKORASI KEK
- Kek dibelah kepada 2 bahagian...
- Sapukan cream cheese frosting keatasnya kemudian toppingkan pulak chocolate ganache....
- Lapikkan ngan lapisan kedua kek diatasnya....sapukan lapisan nipis cream cheese diatas permukaan dan disekeliling kek....masukkan dalam fridge lebihkurang 30 minit....
- Kuarkan dari fridge ...sapukan lapisan kedua cream cheese keatas permukaan dan tepi kek lagi...dan tuangkan chocolate ganache keatas permukaan kek perlahan2 dan biarkan chocolate meleleh dibahagian tepi kek....utk dekorasi selebihnya terpulang pada citarasa dan idea masing2la ya....
Akhirnya Kek Coklat menjadi....Kek tak terbalik lagi...he he he..
..KitchenIsMyWorld..EnjoyCooking...
No comments:
Post a Comment