Tuesday, August 20, 2013

Kuru Fasulyeli Kek - Yalancı Kestaneli Pasta



kuru fasulyeli kek yalanci kestaneli pasta 1


Kuru Fasulyeli Kek - Yalancı Kestaneli Pasta


Malzemeler;

3 adet yumurta

1 + 1/4 su bardağı toz şeker

2 su bardağı haşlanmış fasulye

1 su bardağı ceviz içi

1/2 su bardağı un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Üzeri için;

1 paket çikolatalı puding

2 su bardağı süt

Yapılışı;

Fasulyeleri blendırla püre haline getirin. Tamamen püre yapmayın arada küçük parçalar kalsın.

3 yumurtayı bir fiske tuzla en az 3 dk. boyunca 3 katı olup köpükleşene kadar mikserle çırpın. Toz şeker ilavesiyle bir kaç dk. daha çırparak krema kıvamına gelmesini sağlayın. Fasulye püresini ilave edip karışımı birbiriyle özdeşleştirin. Elenmiş toz malzemeleri ve en son ceviz içini ekleyerek kek hamurunu hazırlayın. Ben cevizleri biraz da olsa kekin rengini karartır diye en son ilave ediyorum. Gerçi bu kek koyu renk ama olsun. 26 - 28 cm çapındaki yağlı kağıt koyduğunuz kalıpta 150 derecede 40 dk. civarı kürdan testini geçene kadar pişirin. Keki fırından çıkardıktan sonra tel ızgara üzerine alarak soğumasını bekleyin. Soğumasına yakın çikolatalı pudingi üzerindeki ölçüden az eksik sütle hazırlayın, ben yarım su bardağı eksilttim. Ocaktan alınca ara ara karıştırıp kabuk tutmasını engelleyerek hem biraz soğumasını hem de biraz katılaşmasını sağlayın. Pudingi kekin üzerine yayarak istediğiniz gibi süsleyin. En az 3 saat bekledikten sonra servis yapın.

Bu kek için alternatifler çok. Bazıları fasulyenin haşlama suyuna toz şeker eklemiş, bazıları kekin içine tarçın eklemiş. Burası sizin damak zevkinize kalmış, ben sadece ceviz ekledim, tarçınla aroması karışsın istemedim. Çünkü fasulye püresi tadı hiç yok. Hani haşladıktan sonra tadına bakacak olursanız o tat kekin içinde yerken yok. Tatlar birbirini tamamladığından heralde tam bir kestaneli pasta oluyor size.

Üzerinin süslemesi de değişebilir, Akışkan karamel bir sosun çok yakışacağını düşünüyorum mesela. Çikolatalı ganaj, çikolatalı sos veya vanilyalı, tarçınlı soslar da kullanabilirsiniz.

Ben tarif için aynagöz Deniz'den esinlendim.. Kendisine teşekkür ederim.

Afiyet olsun..

No comments:

Post a Comment