Malas nak buat kek tiramisu besar-besar, jadi ku jadikan ia sebagai cupcake atau kek cawan. Ajaibnya, si Taufiq suka pula light whipped cream cheese frosting untuk tiramisu ni. Agaknya kombinasi cream cheese yang [agak] masam, fresh cream yang manis, dan serbuk koko yang pahit membuat dia tertarik kot.
Niat asal nak sapu sirap kopi, tapi nescafe dah expired (NOTE TO SELF: lain kali check dulu apa yang ada sebelum nak mulakan sesuatu projek). Tak letak sirap kopi pun tak apa, sebab Taufiq kureng dengan kopi. Apapun, puashati dengan resepi kek cawan vanila ini. Tak berapa manis, gebu, tak berapa lembab dan tak berapa kering (sesuai kalau letak sirap kopi ni), dan sesuai digabungkan dengan cream cheese frosting. Cuma sayangnya dapat pipekan 3 biji kek cawan sebab cream cheese cuma tinggal 30g. Baki kek cawan yang lain ku cuma hias dengan fresh cream dengan blueberry filling (tapi sempat gak 2 biji dijamah togel-togel oleh si Taufiq).
Apapun, enjoy~
Diadaptasi dan dimodified dari Confessions of a Foodie Bride
Resepi asal: Martha Stewart
Kek cawan tiramisu dengan light whipped cream cheese frosting
Resepi Kek Cawan Vanila:
Dapat 18 biji kek cawan - ku buat separuh dapat 9 biji saiz besar jugalah. Boleh dapat lebih kalau guna saiz lebih kecil
Bahan A:
1 1/4C tepung kek - ku guna 1/2C + 1/8C tepung superfine
3/4st baking powder - ku guna 3/8st
1/2st garam - ku tak letak sebab guna salted butter
***Bahan A semua diayak dalam satu bekas. Ketepikan.
Bahan B:
1/4C susu segar - ku guna 1/8C air masak + 1/2sb susu tepung
1/2st esen vanila - resepi asal guna vanila pod
4sb butter - ku guna 2sb
***Cairkan semua Bahan B dalam microwave atau periuk kecil hingga butter cair. Ketepikan pada suhu bilik.
Bahan C:
3 biji telur Gred A, seluruh/whole egg *
3 biji telur Gred A, kuning saja*
1C gula kastor
*ku guna 3 biji telur Gred C, ku guna seluruh telur tu, tak guna separuh kuning je sebab rasa bazir :P Berat 3 biji Gred C lebih kurang 140g
Cara sediakan kek cawan vanila:
1. Panaskan oven 160C.
2. Sediakan 18 souffle cup/papercup saiz sedang (ku guna 9 biji souffle cup, mungkin leh dapat lebih kalau guna yang kecil sikit).
3. Sediakan Bahan A dan B dahulu. Ketepikan.
4. Campurkan kesemua Bahan C dalam satu bekas tahan panas.
5. Didihkan satu periuk kecil berisi air, tutup api dan letakkan periuk tersebut dekat dengan elektrik hand mixer anda. Ambil bekas tahan panas berisi Bahan C tadi, letak atas periuk (pastikan bahagian bawah bekas tak kena air dalam periuk).
6. Pukul adunan kelajuan maksima hingga adunan menjadi pucat, naik 2-3x ganda, pekat dan ribbon stage. Lebih kurang 6 minit gitu.
7. Masukkan Bahan A (tepung) diselang-selikan dengan Bahan B (susu segar), sambil kaup balik rata-rata (ku guna mixer paling slow). Kaup balik hingga adunan bercampur sebati tapi jangan terlebih gaul, takut nanti kek bantat.
8. Tuang atau sudukan adunan ke dalam souffle cup 3/4 penuh (kek akan naik masa bakar jadi jangan letak penuh sangat).
9. Bakar 160C, 15-20 minit atau hingga lidi dicucuk kering dan permukaan atas kek cawan keperangan.
10. Sejukkan pada suhu bilik di atas redai sebelum dihias.
Kek cawan vanila togel
Kek cawan vanila yang dipotong bahagian atas (kes terlebih letak 3/4 full, haha). Warna putih-kuning pucat dan sangat gebu
Sirap kopi:
- ku tak jadi buat sirap kopi masa ni sebab nescafe rupanya dah expired :'(
3/8C air espreso/kopi panas- 3/8C + 1/2sb nescafe atau kurang/lebih bergantung pada preference
1/4C gula pasir/kasar
Cara sediakan sirap kopi: Campur gula pasir dan air kopi hingga gula larut. Ketepikan untuk disapu atas kek cawan nanti.
Light whipped cream cheese frosting:
Diadaptasi dan dimodified dari Allrecipes.com
1/2C UHT whipping cream - ku guna 60g fresh cream je, dua kali ganda berat cream cheese
1250g cream cheese, suhu bilik - ku guna dalam 30g sebab tu je yang tinggal (baki buat kek yang lepas)
1/4C gula aising - ku guna sangat sikit, dalam 1sb sebab fresh cream memang dah manis. Nak letak lebih bergantung pada preference
Cara sediakan light whipped cream cheese frosting: Dalam satu bekas, pukul whipping cream (atau fresh cream) hingga bertanduk (stiff peak). Ketepikan. Dalam bekas lain, pukul cream cheese dan gula aising hingga lembut. Kaup balikkan whipping cream@fresh cream ke dalam adunan cream cheese. Masukkan adunan ke dalam piping bag bernozzle star. Ketepikan.
Hiasan:
Serbuk koko berkualiti - ku guna Tudor Gold
Atau coklat masakan, diparut
Cara sediakan kek cawan tiramisu:
1. Ambil sebiji kek cawan vanila yang sudah disejukkan pada suhu bilik tadi. Cucuk 4-5 lubang pada permukaan kek cawan dengan lidi/pisau kecil (bagi membolehkan sirap kopi menyerap ke dalam kek).
2. Menggunakan berus, sapu sirap kopi pada permukaan kek cawan.
3. Pipekan cream cheese frosting di atas kek cawan (ku cuma dapat pipekan 3 biji kek cawan menggunakan 30g cream cheese di atas, haha).
4. Ayak serbuk koko (atau tabur parutan coklat) di atas permukaan frosting.
5. Sedia dihidangkan atau disimpan dalam peti sejuk (sedap lagi makan masa sejuk).
Posted in: resepi
No comments:
Post a Comment