Geri dönüşüm konusu hakkında bilgi toplarken,unsuz sadece evde kalan çöreklerden yapılan bir kek tarifi dikkatimi çekti.
Neden olmasın ?denemek gerek diye düşündüm .
Sadece çörek değil,bayatlayan kek ,ekmekten de yapabilirsiniz bu güzel keki.
Muzlu ve krem peynirli bir kek benim yaptığım .Ama siz herhangi bir kek tarifinize uyarlayabilirsiniz .Un yerine evinizdeki ,bayat unlu malzemenizi kullanarak.
Benim kek için kullandığım malzemeleri alt alta sıralarsak ;
-125 gram labne peynir
-125 gram esmer toz şeker
-3 adet olgun muz
-2 adet az çırpılmış yumurta
-1 su bardağı bayatlamış iyice ufalanmış ve blenderden geçirilmiş çörek (kek ,kurabiye veya ekmek )
-100 gram yer fıstığı
-1 çay kaşığı karbonat
Dikkat ettiniz mi ?Hiç YAĞ yok.
Fırımızı 170 (orta derece)ayarına getiriyoruz öncelikle.
Labne peyniri ,şekerle birlikte çırpıyoruz.
Küçük bir kase içinde az çırptığımız yumurtaları ekliyoruz.Blenderde çektiğimiz çörekleri ,yer fıstıklarını (biraz iri çekilmiş) ve karbonatı da ekleyerek iyice karışımı birbirine yediriyoruz.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta burada,eğer un yerine kullandığınız malzeme tatlı ise ,125 gram şeker yerine daha az oranda şeker ilave etmelisiniz.Ben hem tatlı,hem de tuzlu çörek ilave ettiğim için verdiğim oranı kullanın.
Kıvamı bildiğiniz kek kıvamında olmalı,çok sulu gelirse eğer size biraz daha un haline getirdiğiniz çöreklerden ilave edin.
Kek hamurunu ,kek kalıbınıza aktarın.Üst yüzeyini düzeltin ve fırınınızda 25-30 dakika kadar pişirin.
Biliyorum merak ediyorsunuz ,kekin tadını ama
biraz daha sabredin .
Ve hemen fırından çıkartmadan 10 dakika dinlendirin kekinizi.
Bırakın ,kendi kendine kalsın ve en güzel halini alarak çıksın karşınıza .
Sonuçta ıslak dokulu ,çok da lezzetli bir kek elde edeceksiniz.
Muzun tadı,fıstıklar ,peynirin verdiği hafiflik ,
tadına doyamayacaksınız.
Hafta sonu ,ne yapıyoruz şimdi?
Bayatlayan tüm unlu malzemeleri biriktirip
bu keki deniyoruz .
Harika bir hafta sonu diliyorum ,her birinize.
Bolluk ve bereket eksik olmasın sofralarınızdan.
Sevgiler.
No comments:
Post a Comment