Buat kek nie petang tadi sebab ada member nak datang.Lagipun tetiba teringin nak makan kek pisang buatan tangan sendiri...hehehe.So,apa lagi.....Ikut resepi dlm majalah MW.
Bahan-bahan :
(A)
2 biji telur
120 gm gula kastor
200 gm butter
(B)
150 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh serbuk penaik
2 biji pisang montel, dilecek hancur
1 sudu teh esen pisang
sedikit garam
Cara Membuatnya :
Satukan bahan A dan pukul pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan gebu.
Masukkan pisang lecek, garam dan esen pisang.Gaul dengan senduk hingga sebati.
Ayak tepung gandum,serbuk penaik dan soda. Masukkan sedikit demi sedikit dalam adunan diatas dan gaul hingga sebati.
Sediakan cawan mufin dan loyang.
Isikan adunan 3/4 penuh. Bakar pada suhu 190 darjah celcius selama 25 minit hingga masak.
Ngah menunggu masa tuk di bakar dalam oven
No comments:
Post a Comment