Tuesday, August 6, 2013

cup kek carrot cheese


assalam....

jam menunjukkan pukul 11.15 mlm...

patutnya dh masuk tdo kot...

tp selagi x masuk n3 yg satu ni, mata otomatik tercelik2..hahahhaha

gaya mcm addict plak kan...

sebenarnya malas plak nk update skang...

tp berduyun pic menanti turn memasing...sian plak kan...


cup kek carrot cheese 1






hahahahha... nampak kek ke, nampak keret???






kek ni antara kek yg paling kerap aku buat


sbb paling byk dpt tempahan






utk tekak aku sendiri pun, mmg sgt syiokkkk layan


sbb aku suka topping cream chesee ituuuu






cup kek carrot cheese 2






penggunaan minyak jagung dlm kek membuatkan kek ni moist je


tp x berat sbb kaedah asingkan putih dan kuning telur...


moh le semak resepi yg dh berulang kali aku masukkan ni






kek carrot cheese






4 biji telur kuning


4 biji telur putih


350 ml minyak jagung


100 gm gula castor


80 gm gula perang






150 gm lobak merah parut- 1 btg carrot


250 gm tepung gandum


2 sudu teh baking powder


1 sudu teh soda bikarbonat


walnut secukupnya- bakar dan cincang (sy lebih suka badam)






cara:






pukul kuning telur sebentar kemudian masukkan minyak dan gula


pukul lagi sampai sebati


satukan tepung, naking powder dan soda bikarbonat


masukkan ke dalam adunan


kaup balik guna senduk sampai sebati


masukkan carrot dan walnut






dalam bekas lain, pukul telur putih sampai kental


masukkan ke dalam adunan sambil sebatikan secara perlahan


masukkan ke dalam cup kertas


bakar selama 20 mnt dgn suhu 160 api atas dan bawah (suhu ikut oven masing2)






utk frosting cream cheese:






250 gm cream cheese-


125 g butter


50 g gula icing






cara:






satukan semua bahan dan pukul hingga gebu







cup kek carrot cheese 3






adunan cheese tu leh le di paipkan sesuka ati kat atas nya


utk keret comel tu, aku just gunakan fondant kaler oren..gentel le asal jadi....



No comments:

Post a Comment