Allah Ne Verdiyse
- ANASAYFA
- HAKKIMDA
- ILETISIM
- Değmesin Yağlı Boya
Zebra kek ve kek püfleri ;)
Gönderen Allah ne verdiyse On 8 Kasım 2012 Perşembe 42 yorum
es selamü aleyküm dostlar hayilri bir gün dileyerek size dolu dolu bir post getirdim .
alti üstü bir kek tarifi göze görünen .lakin icersine bolca kek yapimdaki püf noktalarini serpistererek verecegim bu tarifi .peki bu püf noktalari tek bu kek icinmi gecerli ? hayir bu tarz keklerde uygulmaniz ve dikkate almanizi gerektiren ince ayarlari verecegim .
bu yola cikis söyle oldu .sevgili
degmesinyagliboya nin kek isyanina kulak verisimden ciktim yola . dilerim faydali olur
belki ilerleyen zamanlar da ayri bir post olarak ayirabilirim bu bilgileri .
aklinizdan cikarmanizi istemedigim bir durum var ki deginmeden gecemeyecegim .
ben yemek uzmani degilim bu isin asla ihtisasini yapmadim .lakin icimdeki mutfak aski cok seyi irdelememe
denememe sebeptir bu bilgilerime ,yanlizca tecrübelerime dayanarak yaziyorum ..
sizlere paylastigim gerek kendi tariflerim, gerekse sevdigim lezzetler defalarca kez denenmeden gelmez karsiniza .
huyum kurusun kraldan daha kralci olmak ve tam olmali ya olmamali düsüncesi ki, bu düsüncenin ortasi yoktur bende .yaptiklarima yapacaklarimda cogu kez zorlamistir beni bu huyum .
birde kul hakki vardir dostlar en cok korktugum pesinize takilan dostlariniza zarar vermek .
bu illa dille olmaz ,bedensel olmaz .
vermis oldugum yanlis bilgi onun onla amel etmesine sebebtir .ister söz olsun ister tarif
ne büyük sorumluluktur yarabbi ,
esinin alin teri ile kazandiklarini güc sarfedip eve getirdiklerini olmadi deyip cöpe atmasina sebeb olmakta
vebaldir kul hakkidir .yaptiklarimda hep buna dikkate alimisimdir .
sözün özü kimseyi suclamak degil ,biraz daha dikkat özen gerektigini belirtmeye calisiyorum
burada yanlizca verende vebal var degil
dikkatlice okunmamis bire bir uygulanmamissa alan kendini sorgulamali
bazen zorlar insani yorar .ama vardir bir sebebi denmeli sebesiz onu yapmak yapanin da zoruna gelmizmi ?
velhasil alti üstü bir tarif iste degilmi !?dostlar
sözü cok uzatmadan zebra kek ve püf noktalarina gecelim .
malzeme
4 yumurta
1 su bardagi toz seker
1 su bardagi sivi yag
1 su bardagi süt
1 pk kabartma tozu
1 vanilya sekeri
3 bardak un (sebeplerini aciklayacagim )
2 yemek kasigi kakao
4 yemek kasigi süt
yarim cay kasigi karbonat
yapilis
öncelikle bir pasta yada kek yapilacaksa tüm malzmelerin tezgaha cikarilmasi taraftariyim .
ay ben bunu unuttum feryadi duymamak icin gereklidir
olmassa olmaziniz pasta yapimin da terazi olmalidir hele ki benim tarfilerimi yapiyorsaniz mutlaka bir terazi edinin.yoksa yapmayin bu kadar ciddiyim .cünki her evin bardagi kasigi farklidir
her hamur yada pasta kek fark etmez unu elemeniz sonucu degistirecektir .
pastayi kesitiginiz de yada kekinizi bir noktada toplanmis aciligi bogazininiz da his etmek istemiyorsaniz bu misafiriniz de olabilir unutmayin
bu aciligin sebebi iyice unla hasir nesir olmamis kabartma tozunun aciligidir .
o sebeble un ve kabartma tozu birlikte elekten gecirilmeli .
pastayi oldugu gibi cöpe atmaniza bir sebebde yumurtanizdir .kekinizin hamurunu suya dönüstüren yada kazik gibi olmasina sebep olan yumurtadir cok zaman .
oda sicakliginda ve büyüklügüne dikkat etmelisiniz.
yumurta ile ilgili su kadarini yazabilirim iki yumurtada bir yumurta fark edecek kadar kayip yada kazanca sebebtir yumurta. gramajlari farklidir 60 kilo adamla 90 kilo adam aynimidir sizce ? :)
tüm malzeme oda sicakliginda olmali firininiz önceden isitilmis yaziyorsa en az 10 dakika önce acmis olmaniz lazim .isinmis bu durum icin gecerlidir ..
bir iki dakika öncesi buna dahil degildir .on dakikada yumurtada piser yagda erir
kalip 26 cm kelepceli olmali yaziyorsa öyle olmali yada o ebatta bir tepsi yada kalip kullanilmali
bu kekin orjinal tarifinde iki bardak un yaziyordu o sekli ile denedim keki malesef sonuc yine hüsran olmustu düsündüm o zaman neden böyle oldu yumurta büyüklügünü hesap edip ikici kez uyguladigimda un mkitarini arttirmam gerektigini fark ettim uygulayincada sonuc yukaridaki resim .
tarifimize gelince öncelikle kalibimiz 26 cm olmali altinayagli kagit sermeniz yada alufolye kaplamaiz gerekiyor
sabit olup kaymamali biraz büyük tutup kelepce ile sIkistirabilirsiniz
tüm malzemeler tartildi hazirlandi firin isitilmaya alindi 180 derece
orta katta pisirecegiz altan bir üst kat oluyor
yumurta, vanliya seker beraberce cirpalim
cirpma sonunda elinizle kontrol etmenizi istiyorum seker erimismi bakalim
yoksa parmaklariniz arasinda seker turmu atiyor yoksa yumurtamin yumsakligimi var
erimis olmali hacmi üc kati olmali krem renginde beyaza yakin olmali
görüntü böyle iken mikseri kapatiyoruz icersine sütü yagi ayna anda koyuyoruz bir iki kez ceviriyoruz mikserimizi, fazlasi yok mayonez istemiyoruz kek yapiyoruz
unu ,kabartma tozunu,karbonati elemistik ya onu ekledik ve bir kac kez cevirmenizi istiyorum
unu ekedikten sonra cok cipmaniz yanlizca kekinizi sertlestirir birde elektirik faturasini
mikseri kapatip cirpma teli ile alt üst edebilirsiniz
hamurumuzu iki renk yapacagimiz icin ayirmamiz gerekiyor bir tanesi sade bir tanesi kakaolu olacak
ayni tarz kablara hamurumuzu ikiye bölelim ben birde tarttim ikiye bölünce 530 gr sade oldu kakao ve sütü ekleyince kakaolu hamurda 530 gr oldu
iki kasik kakao koyacagimizi düsünerek iki kasik miktari sadeye fazla koydum niye tarttim
kakaolu hamur bitmis ,elimde sade hamurla kaliba öylece bakmak istemiyorum
simdi kakao ekledikya bir hamurumuza o hamur sertlesti ne yapmak gerek unu cikaramayiz icinden ekledigimiz kakaolu hamura iki kasik kakaoya 4 kasik süt ekliyoruz
kalibimizin ortasinadan baslayarak 2,5 kasik kakolu hamur koyuyoruz
daha sonra ayni kakaolu hamurun ortaya üstüne 2,5 kasik sade hamurdan koyuyoruz
elimizdeki hamurlar bitinceye kadar devam ediyoruz
hamurlar bitince hemen isitilmis firina atiyoruz yaklasik 40-45 dakikada pisiyor
bir kürdanla kontrol edelim pismisse kürdan temiz cikacaktir
kalibimizi bir kac dakika dinlendiriyoruz hic dokunmadan daha sonra hemen resimde görmüs oldugunuz bir telin üzerine aliyoruz sogumaya birakiyoruz kagidi soguyunca cikaracagiz
ben üzerine ertilmis cikolata döktüm .arzu ederseniz sizde dökebilirisniz cesidi miktari size kalmis
cikolata dökerken etrafindan hep dökülürya o isten yüzümüzün akiyla cikabilmek icin bir ip ucuda vereyim
hamurunuzun kenarlarina bir parca kagit sokun keki ucundan hafif kaldirip altina koyun her tarfina bu sekil
koyup cikolatayi dökün üzerine
cikolata donunca kagitlari cekin
sonuc kenarlar tertemiz olarak bitmis olacak bu islem ;)
güzel degilmi ?? :)
mümkünse keklerinizi bir gün önceden yapin böylelikle dinlenmis olan pasta yumuta kokmaz kesildiginde dagilmaz va muhakkak agzi kapali muhafaza edin .bu keki önceden yapip cikolata dökmeden dondurucuda saklayabilirsiniz oda isisinda cözüllünce, cikolata ile süsleyip servise sunabilirsiniz acil misafirleriniz icin kurtarici olcaktir .
dilimleyip servise sunabilirsiniz .
oldumu sevgili boyam :)
bu arada dostlar sevgili boyam cekilis yapiyor duyarayim hemde taki cekilisi sayfasindan bilgi alabilirsiniz
dualariniza talibim dostlar cok cok cokca
Tweet
Pin It
No comments:
Post a Comment