Salam kembali......baru teringat resepi kek birthday anak ida hari tu belum lagi ida update resepi kt sini. Death by Chocolate Cake.....resepi amik kt MyR by mrsdayat. TQVM di atas resepi kek yg sgt enak ini. |
![]() |
Anpanman atas permintaan birthday girl ari tu.....nak tengok N3 birthday anak ida Ain dgn kek anpanman ni boleh klik SINI |
Walaupun ida tak potong tgh kek dan tak letak krim coklat dlmnya, namun ia masih tetap sedap sgt.......boleh death spt namanya. |
Resepi Death by Chocolate Cake
Bahan-bahan ( loyang 9" )
- 2 cwn gula (kisar)....ida guna gula dh halus jadi ida tak kisar
- 2 cwn tepung (ayak)
- 3 biji telur grade A
- 1 cwn koko powder
- 1 cwn susu cair
- 1 cwn minyak(sy gune butter cair)
- 1 cwn air panas didih
- 1 tsp soda bikarbonat
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp esen vanila
- **utk ganache** ida tak buat ganache ni sbb tak der golden syrup
- 2 cwn non dairy whipping cream
- 500g cooking chocolate
- 1/8 cwn golden syrup
##utk whipped cream
- 1 cwn non dairy whipping cream ( 200 mls )
ida tambah 2 sb serbuk koko sbb tak letak cooking coklat cair dlmnya
3 sb gula
1/4 sk garam
- 170 gm chocolate cubes ....ida tak der cooking chocolate
- 40 mls whipping cream
- 60 mls susu segar
- 1/2 sb butter/marjerin
Cara-cara
- tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
- pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
- masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
- masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
- last skali masukkan air panas..kacau sebati
- bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. buleh juga kukus selama lebih kurang 1 jam
**utk ganache**ida tak buat yg ni
- dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
- bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc, kacau sebati
- tambahkan golden syrup
- ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sejuk
Panaskan susu dan whipping cream secara double boiler lebih kurang 3 -4 minit
masukkan coklat..biar sekejap dlm 3 minit baru kacau, tutup api, masukkan butter kacau sebati.
Sedia utk dihias pd kek
##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati...ida tak buat cara yg ni
Cara whipping cream ida buat:
Pukul bhn whipped cream hingga pekat....jgn terlalu pekat
- kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit...ida tak lapis whipped cream dlm kek
- ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit. Coklat ganache ida tak sapu seluruh kek, ida sapu tepi jer
Ida hias/deco seterusnya seperti kat atas
No comments:
Post a Comment