Malam sebelum majlis Damia kata dia nak karakter kucing sebagai topi. E-na pun dapat idea buat kek bentuk kucing sesuai dengan topinya. Kira tema alam haiwan lah...
Bakar 2 biji kek swiss roll chocolate untuk buat kek kucing ni. Pagi esoknya sebelum majlis baru deco kek. Masa tu dengan badan tak berapa sihat dan suara pun tak keluar langsung berjaya juga siapkan kek ni.
Inilah hasil kerja last minute...pagi tu minta hubby carikan chocolate M & M yang warna biru kat Lawson (Convenient Store) untuk buat mata kucing tapi tak ada la pulak. Bahan yang ada kat rumah masa tu cuma chocolate chip dwi colour...itu je yang sesuai jadi mata kucing! Adeiiii asal boleh je...;p
Gambar pun tak sempat nak snap banyak...kelam kabut! hihiiii
Di bawah ni resepi yang E-na guna untuk badan dan ekor kucing...miaw!!
Resepi Chocolate Swiss Roll Cake
Bahan-bahan
3 biji telur gred A
40g gula
13g serbuk koko van houtan
30 g tepung gandum
Cara membuatnya :
Alas acuan 30 cm x 22cm dengan cooking sheet.
Ayak tepung gandum bersama serbuk koko.
Asingkan putih dan kuning telur.
Panaskan oven sehingga 180 degree.
Pukul putih telur sehingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit.
Pukul sehingga kembang. Apabila terbalikkan mangkuk, telur tidak tumpah.
Kemudian masukkan kuning telur satu persatu dan pukul sebati.
Masukkan tepung yang di ayak tadi. Kacau rata dengan spatula.
Tuang ke dalam acuan yang di alas tadi. Ratakan.
Bakar selama 10-15 minit atau sehingga masak dengan suhu 180 degree.
Kemudian sejukkan.
Sapukan dengan cream atau jem kesukaan anda dan gulung.
Bolehlah deco mengikut kreativiti masing masing. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
No comments:
Post a Comment