Sunday, November 3, 2013

KAVANOZDA MUZLU KEK (BANANA BREAD IN A JAR)



kavanozda muzlu kek banana bread in a jar 1


Kararmaya başlayan muzları değerlendirmenin en kolay yolu: Muzlu Kek..

Orjinal adı "Banana Bread" olsa da kesinlikle bir ekmek değil.. Somun hiç değil.  Bizim bildiğimiz, Havuçlu & Cevizli Kek'in "muzlu" versiyonu gibi.  İçi sünger dokulu, hafif ıslak, yumuşacık bir kek diyebilirim.  Bu da durdukça güzelleşen, kolay kolay bozulmayanlardan:)

Kekleri kavanozda pişirme fikri ise bana çok sevimli gelmişti:) Amerika'da, özellikle yeni evli çiftlere tebrik ziyareti için pişirilen ve neredeyse bir gelenek haline gelen, kekin kavanozdaki bu minik hali gerçekten çok şirin

Düşünsenize kolunuzda bir sepet; Sepetin içinde küçük sevimli kavanoz keklerinizle arkadaşınıza ya da komşunuza çaya gittiğinizi:) Pastaneden alacağınız 1 kilo kuru pastadan daha makbule geçmez miydi?

Öncelikle tabii, kavanozları iyi seçmek lazım.. Ağız kısımları tabanından daha dar olan kavanozlardan keki çıkarmak zor olur. Çıkar belki ama parçalanır.  Bu yüzden, tabanıyla ağzı eşit büyüklükte kavanozlar seçmekte fayda var. Bu şekilde 12 tane kavanoz kek pişirebilirsiniz.  Ben kavanozları, boyutları büyüdükçe sevimliliklerini de kaybederler diye düşünüp 250 ml.lik olanlardan kullanıyorum.

Bu arada elbette bu tarifi kavanozlara koyup pişirmek zorunda değilsiniz:))) 28 cm.lik baton kek kalıbı veya aynı büyüklükte kelepçeli ya da ortası delik herhangi bir kek kalıbında da rahatlıkla pişirip, dilimleyerek servis edebilirsiniz.  Örnek olması açısından yalnızca 3 kavanoz yapıp, geri kalan hamuru baton kalıpta pişirdim..


kavanozda muzlu kek banana bread in a jar 2


Tarifte malzemeler gözünüze biraz fazla gözükebilir. Bizde alıcısı çok olduğu için ben tam ölçü kullandım ama siz, ölçüleri isterseniz yarı yarıya kullanın:)


 



MALZEME LİSTESİ:



  • 160 gr. oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı veya margarin (eşit miktarda sıvı yağ da kullanılabilir)

  • 2 + 2/3 cup (530 gr.) toz şeker

  • 4 yumurta

  • 2 cup ezilmiş muz (4 büyük veya 5 küçük muz)

  • 3 + 1/3 cup un (400 gr.)

  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu

  • 2 çay kaşığı karbonat

  • 1 + 1/2 çay kaşığı tuz

  • 1 tatlı kaşığı tarçın

  • 2/3 cup (100 gr.) iri dövülmüş ceviz

Bu malzeme ölçüsüyle toplam 12 kavanoz kekiniz olacak.. Ama dilerseniz benim yaptığım gibi 3 kavanoz + 1 baton olarak ayrı ayrı pişirebilirsiniz.


kavanozda muzlu kek banana bread in a jar 3



 



YAPILIŞI:



  • Öncelikle bir çatal ya da patates ezici yardımıyla muzları iyice ezin

  • Başka bir kabın içinde toz şeker ve yağı mikserle çırpın

  • Yumurtaları ekleyin

  • Ezilmiş muzları koyup bir spatula veya tahta kaşık yardımıyla iyice karıştırın

  • Üzerine un, karbonat, kabartma tozu ve tarçını eleyin

  • En son cevizleri ilave edip son kez kaşıkla karıştırın

  • Fırınınızı önceden 170 dereceye ısıtın (turbo olmayacak)

  • Kavanozların içini katı yağ ile yağlayıp, her yerini güzelce unlayın 



kavanozda muzlu kek banana bread in a jar 4


  • Karışımı, kavanozların yarısını biraz geçecek şekilde doldurup, ağızları açık olarak önceden ısıttığınız fırında, telin üzerine yerleştirerek yaklaşık 45-50 dk. kadar pişirin (baton kek kalıbını da yanlarına koyabilirsiniz, birlikte pişmelerinde hiç sakınca yok). 



kavanozda muzlu kek banana bread in a jar 5



  • Keki kavanozdan çıkarmak için iyice ılınmasını bekleyin ve bir bıçak yardımıyla önce kenarlarından başlayarak, yavaş ve nazik hareketlerle bir kaç seferde keki döndüre döndüre çıkarın. 




kavanozda muzlu kek banana bread in a jar 6


Ya da kapaklarını kapatıp, dilerseniz üzerini kumaşla süsleyerek sonradan kullanmak üzere hediye sepetinize koyun:)

Kekiniz kavanozdan taşarsa hiç telaşlanmayın; Kapağını kapattığınızda yeniden kavanoz formuna girecektir.

Sevdiklerinize değişik ve orjinal bir armağan vermek isterseniz; Bu çok şirin ve tamamen ev yapımı kavanoz keklerini hediye edebilirsiniz ♥♥

No comments:

Post a Comment