Bu pazar misafirlerim için hazırladığım menüde : Talaş böreği , Süpriz kurabiye ( bir önceki tarif) , portakallı kek ve mercimek köftesi vardı. Masanın en beğeni toplayan ikilisi talaş böreği ve muhteşem görüntüsüyle süpriz kurabiyeydi... Şimdi sıcağı sıcağına diğer tarfileride ekleme zamanı ... Hadi bakalım girelim mutfağa :))
MERCİMEK KÖFTESİ
Malzemeler :
1 bardak mercimek
1 bardaak bulgur
1/2 bardak zeytinyağı
1 demet maydanoz
1 kaşık biber salçası
1 soğan
2 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı kırmızı biber
1 yemek kaşığı nar ekşisi ( tercihen)
Tuz
Haşlamak için 3-4 bardak su
Mercimek yıkanıp süzülerek bir tencereye konur ve üzerine 3-4 bardak su ilave edilerk yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişince ateşten alınıp bulgur ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılarak 10 dakika demlenmeye bırakılır.
Diğer tarafta yağ, ince ince kesilmiş soğan salça ile birlikte kavrulur. Mercimekli harça dökülerek baharatları da eklenerek gzüelce yoğrulur. Ellle köfte şekli verilerek servis tabağına alınır. Marula sarılarak servis edilir. Afiyet olsun.
TALAŞ BÖREĞİ
Malzemeler :
5 adet hazır yufka
500 gr tavuk göğüs
2 soğan (orta boy)
1 büyük garnitür
1 kaşık salça
1 şeker kaşığı kimyon
Kırmızı biber
Karabiber
Tuz
Yufkanın üzerine sürmek için:
1 çay bardağı zeytinyağı ,
1 çay bardağı su ,
2 yumurta ( Hepsi çırpılarak hazırlanır.)
Tavuklar küçük küpler halinde kesilerek yıkanır ve süzülür. Bir tavada ince ince doğradığımız soğanlar zeytinyağında pembeleşene kadar kavurulur . Daha sonra tavuklar eklenerek suyunu salıp çekene kadar pişirilir sonra salçası eklenerek biraz daha çevrilir. Garnitür ve baharatlar eklenerek 5 dakika daha pişirilir.
Yufkalarımızdan birini genişce bir yere serip üzerine su yağ ve yumurta ile hazırladığımız karışımdan ince tabaka halinde sürelim. Daha sonra yufkamızım tam ortasına hazırladığımız iç harçtan şerit halinde serelim. Yufkamızı ikiye katlayıp rulo şeklinde saralım. Sardıktan sonra tepsimizin ortasına burarak yerleştirelim Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayıp tepsimize yerleştirelim. En üste artan yumurtalı karışımı sürüp üzerine çörekotu serpip önceden ısıtılmış 180 c fırında pişirelim. Sıcakken servis edelim. Afiyet olsun..
( ben çörekotu serpmedim çünkü misafirlerden birinin çörekotunu sevmediğini biliyordum)
PORTAKALLI KEK
Malzemeler :
4 Yumurta
1 su bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı un
1 kabartma tozu
1 vanilya
2 portakal kabuğu rendesi ve suyu
1 bardak üzüm
Yumurta ve şeker çırpılarak iyice köpürtülür sonra üzerine zeytinyağı dökülür çırpılmaya devam edilir. Portakal suyu ve portakal kabuğu rendesi ilave edilerek takrar çırpmaya devam edilir.Daha sonra vanilya , elenmiş un ve kabartmaz tozu eklenerek çırpılır. iyice kıvam alan hamur yağlanmış kek kalıbına dökülerek önceden yıkadığımız üzümlere biraz un serperek kalıptaki hamura rasgele atılarak bir çatal yardımı ile karıştırılır. ( Bu işlem üzümlerin kekin dibine çökmemesi içinde kalması için yapılır) Artık kekimiz pişmeye hazırdır. Önceden ısıtılmış 180 c fırında pişirilir. fırından çıkarılınca üzerine nemli bir bez atılarak üst kabuğunun sertleşmemesi sağlanır. Soğuyunca kalıptan çıkartılarak üzerine hindistan cevizi serpilerek servise sunulur. Afiyet olsun ....
Portakallı kek benim en çok sevilen keklerimdendir. Portakal çok hoş bir tat veriyor keke sizde muhahhak deneyin.
No comments:
Post a Comment