Waduhh..aku lambat update arini ..takpe laa kan bak kata orang,biar lambat asal selamat atau omputih kate better late than never..ahaks.
Sebelum bertolak ke Sibu ari Sabtu lepas,ehh..gini2..tuka intro jap..takut korang tak paham.
Aa..hari Sabtu lepas,encik suami confirmkan kul 2 petang tu kitorang akan ke sibu kan,tapi sebelah pagi tu gatal bebeno tekak aku nih asyik terbayang2 n terasa2 lak nak makan kek sarang semut atau omputihnya ant nest cake..akakaka..
Tapi ramai yang sebut kek nih kek gula hangus kan kan?
Tak kurang juga yang sebut kek sarang lebah..aku tunggu2 jugak orang panggil kek sarang anai2..haaa,kang senang kita panggil kek busut jer.hihi..
Ok,sambung balik. pastu aku godek2 laa resepi kan..macam tak biasa selongkar dapur kak nor ganu nun..kalo bersepah tu orang len nyer keja laa..aku pas selongkar sure kemas balik punya..tapi kalo x seperti asal tu tak tau laa kan..hakhak.
Pastu tengok resepi harus peram 3-4 jam..memang sedia maklum laa kek nih kena peram dulu sebelum dibakar kan,untuk hasilkan lubang2/liang2 dalam kek tu..
Aku pikir punya pikir,nak buat ke taknak..nak buat ke taknak..dengan hati nekad tu aku gi hanguskan gula...pastu cairkan mentega..pastu pasang nawaitu,kalau sempat,sempat laa..kalau idak..bukan rezeki arini kot..
Dipendekkan cerita..tetiba dah kul 10 pagi..terus laa aku godek2 kek tu..n mula memerap dalam kul 10.10 pagi..
Selepas 2 jam perap tu aku bakar jer..berserah jer jadi atau tak..
Pertama kali laa dalam hidup aku
Jadi gini laa hasilnya..
Menjadi laa jugak sarang nya tu walaupun peram 2 jam aje..kalau peram lama lagi mesti sarang tu lagi cantik kot..Sebelum potong tu,aku sempat sejukkan jugak kejap...tapi masa aku potong tu masih panas2,pastu buh dalam bekas..jadi bekal dalam perjalanan nak ke sibu tu..heee
Ambik gambar pun main zass zass jer sebab tetiba cik abang balik awal tengok2 tak siap lagi..aik cik abang...kan janji siap kul 2..dah tu balik kul 1.30..of coz laa bini awak ni tak siap lagi..mana taknya,masa tengok kek ni dibakar,teruja jer..minit ke 25-30 gitu tengah2 kek tu kelihatan naik,macam menggelegak jer..aku dah agak ia sedang membina sarang..muehehe..seronok makcik duk sekodeng depan pintu oven..panas2 oven tu pun tak terasa sangat..Hishh..benda pestaim mau tak seronok ko..
Jadi korang yang tak pernah buat lagi kek nih,tak reti2 lagi nak mencuba??ahak..yang gigil paler lutut nak pecahkan 5 biji telur nak buat kek lapis sarawak,meh try buat kek gula hangus lak..hehe..haa...resepi nih asalnya dari arwah ibu kak nor tau..nak tahu sejarahnya gi baca SINI
Kek nih sedapppp tauu..lembut lak tuu..harus cuba sebab best!
KEK GULA HANGUS
(resipi asal arwah emak K.Nor)
1 tin kecil butter (250gm) ~ boleh gunakan 1 ketul/bar butter
12 bj telur ayam
1/2 cawan susu pekat manis
4 cawan gula
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum ~ ayak
4 sudu kecil soda bikarbonat
Yg ni versi K.Nor yg dah diedit sbb nak buat dlm portion yg sikit. Hasilnya spt dlm gambar di SINI.
(aku ikut buat separuh adunan ni jugak)
125gm butter
4 bj telur A > hasue guna 5 biji telur
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 1/4 cawan gula
2 sudu kecil soda bikarbonat
hasue tambah esen vanila
Cara2:
Cairkan butter dan biarkan sejuk.
Goreng gula hingga hancur dan masukkan 2 cawan air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
Telur dikacau hingga cair (jgn dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
Kacau hingga sebati dan tapiskan.
Tuang ke dalam loyang (7" x 7") yg dah digriskan dan dialas dgn baking paper.
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.
* perlu hati2 masa menuang air kedalam gula yg tengah panas dan masa mengacaunya ya.. bubbling tu boleh mencederakan kalau tak berhati2..
Nota tambahan dari kak nor:
Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C.
Potong laa dari mana2 bahagian pun..pasti akan kelihatan jelas sarang kek sarang semut tu nanti..ni semut api nyer sarang..atau omputih kata fire ant's nest cake..muahahaha..gasakk..
Oklah,nak sambung menyibukkan diri lagi nih..hehe
No comments:
Post a Comment