*Skip dulu entry Phuket*
Okay... disebabkan fenomena cheese cake sekarang ni kemain berleluasa... So lets la uolss.. kita buat sendiri pulak...hehe.. Opss... sebelum tu asalnya dapat kek ni hadiah pemberian daripada seorang pendengar. Lepastu belek punya belek eh macam senang je nak buat. So, jom masuk dapur!
Ini rupa melty cheese chocolate cake air tangan aku ye...hihii
Disebabkan tak google pon untuk resipi nya, so aku modified resipi kek coklat lapis cheese yg pernah buat dulu, guna resipi Mat Gebu ni.
Buat yang part coklat sahaja ye kawan-kawan. Pastu kukus dalam 45 minit. Kalau korang nak kuna resipi kek coklat sendiri (atau red valvet/strawberry dll) yang selalu korang buat pon okay. Yg pentingnya topping tu je.. Kasi limpah dengan cheese
Untuk resipi tu, aku dapat 1 tray panjang (mcm dalam gambar tu) dan 2 bekas bulat tu. Pastu yg dalam bekas panjang tu aku potong2 transfer masuk dalam bekas petak2 tu pulak.
Untuk topping cheese tu, aku gunakan 250 gm cream cheese tatura + setengah tin susu pekat, putar sampai sebati dan jangan bagi ada ketul-ketul cheese tu ye.
Tunggu kek tu sejuk dulu, then baru lah kita tuang ke atas nya ...
Last sekali tabur lah parutan keju. Ada yang cakap kena guna cheddar. Tapi kat IG aku ada yg komen, kalo guna cheddar - rasanya masin. Yang ni aku guna mozarella...just nice, tak de rasa masin sgt pon. Beli yg dah siap parut dan jenama yang paling murah dijual kat Tesco...hahaa...
Selamat Mencuba!
Tweet
No comments:
Post a Comment