Yemek etkinlikleri sırasında en beklediğim konulardan biriydi kek. Çünkü ben, bir iki tarife takılmış, sürekli onları yapan, ve bu konuda fazla fikri olmayan biriyim. Anlayacağınız bu etkinlik benim çok işime yarayacak.
Konuyu seçen Kek Evi nin sahibi Sevgili Ayşenur a çok teşekkürler, sayesinde elimizin altında en alasından bir sürü tarif olacak.
Evet, yazdığım gibi ben çok başarılı bulduğum iki tarif dışında (biri sevgili Marianne nin muhteşem keki, diğeri de Starbucks ın havuçlı keki) kek yapmayı bilmiyorum. Bu yüzden etkinliğe, bana daha pratik gelen ve daha sık yaptığım mini keklerle katılmak istedim.
Aslında bu keklere Muffin ya da cupcake deniyor, ben tam Türkçe karşılığını bilemediğimden böyle isimlendirdim.
Uzun zamandır merak ettiğim, "aralarındaki fark nedir?" sorusunun cevabını da sanırım bu vesile ile anladım (yanılıyorsam, lütfen bilenler düzeltsin):
Muffinler minicik kekler, ve bunlar direkt kek kalıbına dökülerek yapılıyor, ayrıca kağıt kalıp kullanılmıyor. Üstleri de bildiğim kadarıyla süslenmiyor.
Cupcake ler, mutlaka bir kağıt kalıp içerisinde pişiyor ve üzerleri krema vs ile kaplanıyor, sonra da güzelce süsleniyor.
Ben bugünkü etkinlik için tarifimi Cupcake Bake Shop adlı yabancı bir blogdan aldım. Bu tarifi oldukça sağlıklı ve hafif olduğu için seçtim ve ilk defa uyguladım. Sonuç benim için çok memnun ediciydi. (İçindeki kabak zaten bu keki nemli yapıyor bu yüzden bir tek tek yağ miktarını değiştirmeyi düşünürüm, oldukça yağlı oldu bana göre.)
Balkabaklı Cupcake
24 adet cupcake / 185 C fırında
1cup=1 su bardağı=125 ml
1 çay kaşığı= bizim tatlı kaşığımız
- 3 cup un
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı tarçın
- 1/4 çay kaşığı karanfil-zencefil-yenibahar karışımı
- 1/8 çay kaşığı hint cevizi (nutmeg)
- 2 cups toz şeker
- 1 cup zeytinyağı (bence 1/2 bardak yeterli)
- 3 yumurta (oda ısısında)
- 2 çay kaşığı vanilya
- 4 cups rendelenmiş taze balkabağı
- 125 gr rendelenmiş beyaz çikolata
Yapılışı:
- Un, karbonat, tuz, kabartma tozu, tarçın ve baharatları genişce bir kaba birlikte eleyin.
- Başka bir kapta, şeker, yağ, yumurta ve vanilyayı çırpın.
- Kuru karışımın 1/4 kadarını ıslak karışıma yedirin iyice karıştırın.
- Kalan kuru karışımı kaşık kaşık ekleyerek karıştırmaya devam edin.
- Kuru karışımın hepsi bitince balkabağı rendesini ve çikolatayı kaşık kaşık eklemeye başlayın ( bu işlem sırasında elektrikli çırpıcınızın varsa hamur aparatı ile çalışmanızı öneririm,çok yoğun ve sert bir karışım oluyor)
Karışımı, metal ya da silikon kalıpların içine yerleştirdiğiniz kağıt kalıplara, 2/3 oranında doldurun
- 180 C önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.
- Kürdan testiyle kontrol ederek fırından çıkardığınız kekleri tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın. İyice soğuduktan sonra süsleme işlemine geçebilirsiniz.
Üzerini kaplamak için:
Peynirli Krema
Malzemeler:
- 250 gr krem peynir= labne olabilir
- 50 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
- 3 cups elenmiş pudra şekeri
- 1 çay kaşığı vanilya
Yapılışı:
1. Elektrikli mikserle yağ ve peyniri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
2. Üzerine pudra şekeri ve vanilyayı ilave ederek karışıncaya kadar çırpmaya devam edin.(Şekeri ilave ederken tadına bakın, istediğiniz tada gelinceye kadar ekleyin-2bardak yeterli oluyor bence)
3. Buzdolabında 1 saat bekletin
4. Sıkma torbasına doldurup, keklerin üzerine süsleyin.
Afiyet olsun
No comments:
Post a Comment