Dan kek mentega pelangi ni akak buat minggu sudah.ini pun resipi jumpa kat rumah Puan Noraini.resipi pun berlainan dari resipi kek marble yang biasa dibuat.nanti laa akak cuba surf balik umah kedua dua ni dan masukkan resipi..kedua dua kek ni memang sangat sedap...anak anak akak cukup suka.
Bahan-bahan :
250 gm mentega
220 gm gula kastor
220 gm tepung kek
4 biji telur A
1 sudu teh serbuk penaik
50 ml susu cair(gantikan dengan fullcream milk)
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna merah,hijau
Cara Membuatnya :
1. Griskan tin pembakar bulat berukuran inci dan lapik kertas serap minyak.
2. Satukan mentega dan gula lalu dipukul hingga gebu dan putih.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga sebati.
4. Ayak tepung dan serbuk penaik. Masukkan dalam adunan mentega berselang-seli dengan susu cair.
5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan merah,hijau dan asal
6. Mula-mula masukkan 1 senduk warna merah ditengah-tengah tin. Kemudian tuangkan 1 senduk warna hijau diatasmerah tadi dan kemudian warna asal
7. Ulangi proses hingga habis adunan digunakan. Ratakan adunan agar memenuhi tin.
8. Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan ke suhu 180 darjah celcius selama 15 minit.
9. Bakar kek selama sejam hingga masak. (akak bakar 45 minit ajer)
No comments:
Post a Comment