Taraaaaa...satu lagi resepi kek lapis sarawak yang femes!!
Resepi asal adalah dari pembuat kek lapis sarawak yang terkemuka iaitu Puan Rabiah Amit..tapi nampak gaya sekarang ni dah banyak diubahsuai ikut citarasa masing2...cuma skill membuat 'sisik' itu masih dikekalkan kerana masih mengguna nama yang sama dan haruslah kreditkan kepada empunya skill asal iaitu Puan Rabiah...
Kek nih aku buat minggu lepas..eh minggu yang satu lagi kot..lupa lak tarikh kejadian,tapi sebelum aku buat kek lapis evergreen tu la..dalam minggu tu jer 2x aku buat...cuma yang mula2 tu aku malas amat laa nak snap gambar lagipun sebab tau dah.. lepas tu mesti ada buat lagi..ada penggemar katekan..hehe
Sebenarnya my laling dah request kek nih since raya aritu...tapi kan sekarang ni susah nak cari hawflakes yang ada logo halal ni haa.
Sebenarnya kalau ikutkan resepi n skill asal tu guna hawflakes yang bulat2 kecik tu..jadi bila dah jadi isu tu kite pun tak yakin laa nak guna dah..guna yang beso ni laa pulak kan..diyakini halal oleh JAKIM.
Jadi nak buat 'sisik' tu,takkan nak cucuk beso2 gedabak gini kan...aku pun,potong 4 ler asam manis tu...
Gini haaa...
Dah dipotong tu..senang laa sikit nak mencucuk2 jadi sisik kannn...tapi aku nih kan buat kerja kekadang ditemani suara orang
Ni nak kongsikan nih.
Kot2 ada yang wondering(tertanya2) kenapa ia dipanggil sisik ikan..tengok bawah nih yer..
Dah tengok? Cam sisik kan pattern tuuu...nih dah dilapis ngan adunan seterusnya nih..dah masak tadi tu kan,2 lapisan..baru cucuk2 ngan asam manis. lepas tu baru buh adunan lagi..
Haa,cuba bayangkan sebelum ni orang guna asam manis yang bulat tu..cucuk2 gini gak..sebab tu laa namanya sisik ikan..jadi aku buat guna hawflakes segi empat ni cam sisik dinasour lak ghupanyer tuh..eh dinasour ada sisik ke? cam sisik tenggiling kot?kakaka..
Gini laa lebih kurang rupa kek tu bila dah siap..kek aku buat nih tak berapa hensem..korang buat ler santek2 yer..aku buat 3 layer je cucuk sisiknya tu..
Kalau tak gemar asam manis,takyah letak asam manis ler..jadilah kek lapis horlicks aje..
Aku kongsikan di sini resepi yang aku alterkan sikit dari resepi asal sebab resepi asal manis sangat.. lepas tu bahan lain aku ejas2 gak..tapi masih tak lari dari resepi asalnya yer..ehe..nak tengok resepi asal boleh jer korang google sendiri ek..ramai dah mencuba tu..
Kalau nak tengok yang Pn Rabiah Amit buat leh dapatkan buku resepinya di pasaran yer.hehe
KEK LAPIS SISIK IKAN
Resepi & skill asal: Pn Rabiah Amit
Resepi: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan2:
- 10 biji kuning telur
- 2 biji putih telur
- 150 gula halus
- 1 sudu makan ovelet
- 110ml air sejuk(dari peti sejuk)
- 1 tin kecil serikaya-170g)
- 100g horlicks
- 1 sudu kecil esen vanila(optional)-tak letak pun takpe
- 5 sudu makan susu pekat
- 300g mentega
- 200g tepung hongkong/superfine
- Asam manis-hasue guna yg segiempat besar dan dipotong 4
- Dalam sebuah bekas,masukkan mentega dan susu pekat. Pukul sehingga sebati dan berkrim. Ketepikan.
- Dalam bekas lain,masukkan telur,gula dan ovelet dan pukul sehingga kembang. Kemudian masukkan serikaya sambil terus dipukul lagi. Masukkan horlicks,tepung(sudah diayak) dan esen vanila. Kaup balik/pukul sebati guna kelajuan minima.
- Setelah itu masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil terus dipukul sehingga sebati..
- Gunakan senduk dan gaul(kaup balik) adunan agar benar2 sebati.
- Panaskan oven pada suhu 150c (api atas sahaja). Griskan loyang dengan mentega dan tabur tepung rata2..boleh juga gunakan baking paper untuk alas cam biasa.
- Sendukkan lebih kurang 6 sudu makan dan bakar menggunakan api atas. Bakar selama lebih kurang 5 minit atau sehingga atas kek keperangan.(bergantung kepada kepanasan oven masing2 yer.
- Lapiskan lagi dengan 6 sudu makan adunan. Bakar lagi sehingga keperangan. Keluarkan lagi dan cucuk hawflakes secara condong sehingga separuh tenggelam.
- setelah selesai seluruh permukaan kek,sudukan lagi 6 sudu adunan dan bakar sehingga keperangan. Ulangi langkan 6,7 dan 8 ini sehingga selesai.
- Banyak atau sedikit asam manis terpulang kepada cara susunan hawflakes atau ikut selera masing2.. SELAMAT MENCUBA!
Kek nih lembut n moist jek..sedap tauuu..ermmm.. Nak sepotong? Gi wat sendirik..ahaks
No comments:
Post a Comment