Thursday, November 7, 2013

RESEPI ASAS KEK SPAN



ASSALAMUALAIKUM


resepi asas kek span 1




Harap semua sihat dan aman damai hari ni...jum nak kongsi satu resepi sponge kek yang memang gebuss..sebelum ni buat masuk dalam loyang besar , yang ni pulak masuk dalam cup muffin ni sebab nakhias dgn buttercream. Untuk makluman resepi ni dicedok dari buku resepi BAKING VARIETY oleh CHEF ALAN OOI. Kawan akak dapat dari member chinese ..disebabkan ada dwibahasa Chinese & English bolehlah dibuat rujukan..ini antara kek span yang gebuss..jum tengok bahan-bahannya..(simple je )







resepi asas kek span 2


resepi asas kek span 3

Basic Method Of Sponge Mix Cake











Bahan-bahan :



250 gm vanilla sponge mix


190 gm telur


80ml air


1 tsp vanilla


75 gm butter cair



Langkah membuat:




  • Masukkan semua bahan kecuali butter cair ke dalam mangkuk adunan dan putar selam 6 minit hingga kembang dan gebu.




  • Masukkan butter cair dan putar lagi hingga sebati.




  • Masukkan ke dalam cup atau acuan yang besar 9" .




  • Bakar selama 20 atau 30 minit bergantung kepada oven.




  • Kalau guna cupcakes boleh hias dengan buttercream seperti dalam gambar tu..





Okeh , selepas ni akak akan entry sponge cake ni yang dimasak dalam bekas besar dan dan resepi buttercream yang digunakan ni..ok jumpa esok..insyaallah..selamat malam semua..bai2..





No comments:

Post a Comment