Monday, December 16, 2013

ZENCEFİLLİ KEK ve SINAVA GİRECEKLERE…



zencefilli kek ve sinava gireceklere 1
                    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ                  


                 “Onlara karışımında zencefil bulunan kadehler ikram edilir.”



                                                                   (İnsan suresi 17. ayet)



Yaptığım kek 



ve 



kurabiyelere değişik tatlar katmak hoşuma gider.



Evdekilerin faydalı bitki ve baharatlardan yemesi içinde bu yöntemi denerim,



akşam çayın yanında yemek için yaptığım kekin içine de zencefil kattım,



hiç belli olmuyordu,bu sene üniversite sınavına girecek(inşaallah)olan büyük oğlum kekin içinde ki zencefili hiç farketmeden  keyifle yedi ve beğenisini belirtti.



Zencefilin kanı  sulandırıcı özelliğinden dolayı beyne giden oksijen miktarının arttığını  ve beynin iyi çalışmasına da vesile olduğunu zencefille ilgili araştırma yaparken okudum.



Bu sebepten de zencefili hem kendimiz yemeli hem de çocuklarımıza yedirmeliyiz.



Bunun en kolay yollarından birisi de kekte kullanmak,ayrıca kurabiyelerde ve yemeklerde de kullanılabilir,Zencefil özellikle asya, çin, hindistan ve 



arabistanda da çok kullanılan bir baharat türü imiş.



         Hafızayı kuvvetlendirmek için bir su bardağı ılık bal şerbetine 1-2 gr. toz zencefil karıştırılıp içilir.                      



                           (Alternetif tıp ve Şifa Sofrası/Syf 309-Mustafa Özer)



Sınava girecekler için zencefilin yanısıra çok önemli bir bilgiyi de sizlerle paylaşmak istiyorum.Sınav öncesi yenilecek bir adet haşlanmış patates,yenildiği ilk bir saatte 



beynin 



daha iyi çalışıp bilgileri daha kolay hatırlamasında %40 etkili oluyormuş,daha sonraki birkaç saatte de bu etkinin azalarak devam ettiğini ülke tv’de ki “sıradışı”programında 



dinlemiştim,bu bilgi Avusturalya veya Kanada’da(hangisi olduğunu tam olarak hatırlamıyorum) bir üniversitenin doğruluğunu çalışmalarla ispatladığı 



bilimsel bir bilgi  imiş.



Ayrıca bir hatırlatma daha yapmak istiyorum,sınava birkaç gün kala yeme şeklinin değiştirilmemesi ve o güne kadar hiç yenilmemiş yiyecekler yenilmemesi ve 



daha önce hiç kullanılmamış yeni bir ilaç da kullanılmaması gerekiyor,çünkü vücutta istenilmeyen etkilere sebep olabilir,Allah korusun sınava girebilmeyi engelleyecek bir 



rahatsızlığa sebep olabilir.



En önemlisi hayatta sınavlar bitmez,en önemli sınav ahiret sınavıdır ahiret sınavına iyi çalışanlar inşaallah hiç bir sınavı kaybetmezler,dünya sınavının telafisi vardır,



ama, ya ahiret sınavı kaybedilmişse…



“Andolsun ki biz onlardan öncekileri de (sıkıntılarla) imtihan ettik,Allah elbette (imanda) doğru olanları da bilir,yalancıları da bilir.”



                               (Ankebut suresi 3.ayet)



                            ************************************************



 MALZEMELER:



2 adet yumurta,



1,5 su bardağından az tozşeker,



1,5 çay kaşığı toz zencefil(isterseniz miktarı biraz daha artırabilirsiniz,zencefilin acı tadından hoşlanıyorsanız…3 kaşıktan sonra acısı hissedilir diye düşünüyorum),



1/2 çay bardağı kadar zeytinyağı,



1 limon kabuğu rendesi,1 küçük boy limonun yarısının suyu,2-3 yemek kaşığı(keke ferahlık veriyor,istemezseniz kullanmayabilirsiniz),



İstenilen miktarda ceviz,



1/2 su bardağı tam buğday unu,



2-2,5 su bardağı un(krep hamurundan  daha katı kıvamlı bir hamur olacak miktarda),



2 su bardağı süt,



1 paket kabartma tozu,



1 yemek kaşığından az kakao,



YAPILIŞI:



Yumurta,şeker,yağ ve süt karıştırılır,



limon suyu ve unlanmış ceviz hariç diğer malzemeler de ilave edilir iyice karıştırılır,unla karıştırılmış cevizde ilave edilip karıştırılır,en son limon suyu da eklenip karıştırılır,



yağlanmış tepsiye çok az miktarı hariç,dökülür,ayrılan miktara kakao ilave edilip karıştırılır,şekilli olarak tepsideki hamurun üzerine gezdirilip,bir iki karıştırılır,



 orta ısıdaki fırına konulur,kabarıp üstü kızarmaya başlayınca ısı biraz düşürülür.Pişince kürdanla veya bıçakla kontrolü yapılıp fırından alınır,soğuyunca kesilip servis yapılır.



           Zencefilin faydaları:





  • İştah açıcıdır,





  • Antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar,





  • Mideyi düzenler,





  • Mide bulantılarını giderir,





  • Mide ağrılarında ve hazımsızlıkta iyi bir seçimdir,





  • Bağırsaklarda biriken ve atılamayan gazların kolaylıkla atılmasını sağlar(colic),





  • Solunum yollarını açar,





  • kanın yapısını daha akışkan hale getirir(ki bu kalbin daha rahat çalışmaı demektir)





  • Vücutta sıcaklık ve terleme meydana getirir.





  • Zencefil gerçekten iyi bir anti oksidandır(oksitleri temizler dışarıya atılmasına yardımcı olur)





  • Kalp ritminin düzene girmesini sağlar,





  • özellikle romatizmal rahatsızlıklarda bin yıllardır kullanılmaktadır.





  • Baş ağrılarını giderici özelliği vardır,





  • Uykuyu rahatlatır,





  • Kandaki kollesterolu diğer bir çok bitkiye nazaran daha fazla oranda düşürür,

    Bu ve buna benzer daha bir çok faydaları vardır zencefilin.





  • Daha fazla bilgi için buraya bakabilirsiniz.





No comments:

Post a Comment