Selamat petang..
Hari ni baru nak update resepi kek velvet yang dah aku cuba minggu lepas..eh minggu yang satu lagi kot..ke minggu sebelum tu lagi..hee..lupa lak...kat bawah ni sebenarnya dua kek velvet yang berbeza..dalam seminggu buat 2 bijik velvet cake..untuk makan2 jer..memang demam velvet kot masa tu..oh yee...sebab mek izah daut yang duk promote baekkk punya masa tu laa..tu yang geram nak ngetest sendiri tuu..hehe. Pasni kalau terrrgemuk ke,kan tau laa nak salahkan siapa.kehkeh..
Jom laa cuci mata dan kot2 berkenan nak mencuba sendiri,boleh laa mula list kan bahan2 yang belum ada stok tu yer..lepas tu boleh shopping..! ..
Selalu bagitau resepi kek dulu kan...sekarang kita bagitau resepi topping atau frostingnya dulu..haaa..untuk cheese frosting yang sedappp nih..terima kasih buat Anna Qawina yang kongsikan resepi best ni kat blog beliau sekali dengan resepi kek velvet yang aneka tekstur dan rupa.. Kalau agak2 malas nak buat...buat anda yang berada di sekitar Ampang dan kawasan yang sewaktu dengannya..boleh jer order terus dari anna yer.. sila laa berkunjung cuci mata di blog Anna Qawina(klik) untuk pilihan kek2 yang disukai.
RESEPI KRIM CHEESE FROSTING
Sumber Rujukan: Anna Qawina@qasseh azzahra
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
500 grm whipping cream-brand VIVO -hasue guna value pride
250 grm cream Cheese-brand Phillidephea
60 grm gula icing
110 grm mentega
2 titik lemon paste
Cara -cara :
Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias kek anda
RESEPI RED VELVET CAKE -MOIST
Sumber : Nurul@Cakes2U dan AnnaQawina.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan
A:
300 g tepung gandum
2 camb serbuk koko
2 camt baking powder
1 camt soda bicarbonate
1 camt garam
B:
125 g mentega tawar*Ana guna buttercup - hasue guna mentega anchor
280 g gula castor
C:
2 biji telur (gred B)
D:
1 camt esen vanilla
1 camt cuka putih @cuka kurma
1 camb pewarna merah
E:
240ml buttermilk (Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)
CARA-CARA:
Ayak (A)-ketepikan
Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
Masukkan (D)-pukul hingga sebati
Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.
Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.
Kedua2 kek guna cheese frosting yang sama dan resepi kek yang lebih kurang nak sama...dua2 pun nyumm2..dan frosting keju tu memang membantu menyedapkannya.. selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment