Wednesday, December 11, 2013

KEK GULA HANGUS/ KEK SARANG LEBAH/ KEK SPAN




kek gula hangus kek sarang lebah kek span 1




Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Kek sarang lebah atau kek gula hangus atau ada juga yang memanggilnya kek span ni memang telah terkenal dari dulu lagi. Naz pernah mencuba beberapa jenis resepi kek gula hangus sebelum terjumpa resepi Kak Halimah ni dulu di blog Koleksi Resepi Diana yang kini blog beliau nampaknya telah di'private'kan. Setelah mencuba buat pertama kalinya dahulu resepi kak Halimah ni, terus jatuh hati. Masa tu blog ni pun belum wujud lagi.

Jadi untuk kesekian kalinya, resepi ini digunakan sekali lagi untuk hasilnya yang memang terjamin kesedapannya. Sukatan bahan-bahannya pun senang disediakan.


kek gula hangus kek sarang lebah kek span 2


Bahangian permukaan kek




KEK GULA HANGUS

OLEH : Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com

SUMBER RESEPI : Kak Halimah via blog Koleksi Resepi Diana




Bahan untuk gula hangus :


  • 1 cawan gula

  • 1 cawan air panas

  • 2 sudu besar mentega



Cara :



  1. Gula digoreng dengan api sederhana besar.

  2. Bila gula dah agak cair, masukkan air panas (bab ni kena hati-hati sikit tau! Nanti dia meletop-letop).

  3. Masak hingga gula betul-betul larut.

  4. Kemudian masukkan mentega dan kacau hingga ia cair. Tutup api dan ketepikan.



Bahan untuk kek :




  • 4 biji telur

  • 1 cawan susu pekat manis

  • 1 cawan tepung gandum

  • 2 sudu kecil soda bikarbonat

  • 1 sudu kecil asen vanilla



Cara-cara :




  1. Pukul telur hingga kembang (warna telur menjadi pucat).

  2. Masukkan susu pekat manis dan pukul rata. Mulai step ni, boleh curah adunan ke dalam blender je kalau nak.

  3. Masukkan tepung dan soda bikarbonat yang diayak terdahulu sedikit demi sedikit.

  4. Tuangkan asen vanilla.

  5. Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi. Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (bertutup) untuk mendapatkan sarang yang cantik.

  6. Selepas 3 - 4 jam, warna bancuhan kek akak berubah. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sesuai dan kacau agar tepung tak mendap.(Naz kacau adunan sebelum menuang ke dalam loyang).

  7. Bakar selama 1 jam pada suhu 160 C dengan api bawah sahaja. Kemudian balance terakhir 11 minit tu pula api atas dan bawah. 



NOTA :



~ Kek ni dah banyak kali Naz buat. Dari pengalaman membakarnya, selalunya masa membakar memang lebih daripada 1 jam(menggunakan oven Naz le). Bila cukup masa 1 jam, cuba goyangkan sedikit loyang. Sekiranya adunan kek kelihatan masih tidak masak iaitu masih bergoyang, tambah lagi waktu pembakaran. 


~ Boleh juga diuji dengan mencucukkan lidi ke dalam kek. Sekiranya lidi keluar bersih, maknanya kek telah masak. Sekiranya tidak, tambah lagi waktu pembakaran.


~ Naz juga pernah cuba mengukus kek ini. Hasilnya ia lebih lembab tapi rasanya memang berbeza dari yang dibakar. Nak tau apa perbezaannya, kenalah cuba.






kek gula hangus kek sarang lebah kek span 3


Permukaan bawah kek




SELAMAT MENCUBA! 






No comments:

Post a Comment