Monday, September 30, 2013

ÇAMUR KEK (Mississippi Mud Cake)



camur kek mississippi mud cake 1Farklı zamanlarda farklı kaynaklarda bu kekin ismine rastlayınca merak edip araştırmıştım. Orijinal ismi Mississippi Mud Cake (Mississippi Çamur Keki). Çamur kelimesi bir yiyecek için çok sempatik bir isim gibi görünmese de bence çok uygun olmuş bu tarif için. Öncelikle belirtmek isterim ki bu bir yetişkin keki. Tarifinde yoğun bir şekilde kahve ve bourbon -gerçi ben ilk denememde bourbonsuz yaptım- barındırıyor. Islak bir yapısı olması sebebiyle tek başına yenebileceği gibi pastalarda pandispanya yerine, tekrar ıslatmaya gerek kalmadan da kullanılabilir. (Örneğin Çilek etkinliği dahilinde bu keki kalpli kalıpta pişirip, üzerini kırmızı şeker hamuru ile kaplayıp çilek şeklinde süslemiştim.)

camur kek mississippi mud cake 2


"Sadece ve sadece bir dilim kek idi...

Kek olmanın değişmez kaderine razı olamadı gel görelim ki..

Piştiği sırada fırının çaprazındaki televizyonda görmüş kumsalları, dalgaları, mercanları.. aşk, fırının sıcağından da sıcak edivermiş taze yüreğini..

Kaderine razı dilim kardeşlerinden öğrendik ayrıntıları sonraları, "zaten kara sevda olsa olsa kakaolu kekte olur" dediler hep bir ağızdan herşeyi dedikleri gibi..

Servis edilmeyi beklerken ayrılmış diğerlerinden, "yenilmeyeceğim ben" diye duymuşlar en son sesini..

Nereden bulduğu bilinmez bir dalganın sırtında kaçıverdi..

Lakin gezdiği tüm sahillerden kartpostallar attı, 'mutlu son' gözyaşlarına boğdu bizi..

Kimbilir belki kakao ağaçlarıyla dolu minik ıssız bir adada buldu kendini. Belki adacığın sonsuza kadar güneşli kumsalında ısıtıyordur içini,.. yavaş yavaş pişmenin tadına vara vara.

Siz de gezisine şahit olmak isterseniz işte bir dilim kekin SERÜVEN ALBÜMÜ...
"


Gerekli Malzemeler:

-275 gr. un

-2 çay kaşığı kabartma tozu

-bir cimdik tuz

-225 gr. tereyağ

-180 gr. acı çikolata (ben 120 gr. çikolata kullandım, biraz kakao ekledim)

-2 çay kaşığı vanilya

-120 ml. çok koyu hazırlanmış granül kahve (nescafe)
-335 gr. tozşeker (ben 250 gr. kullandım)

-120 ml. bourbon (ben olmadığı için aynı miktarda koyu hazırlanmış kahve kullandım)

-4 yumurta


(kaynak: Lauren Chattman'ın "Mom’s Big Book of Baking" kitabından)

1. Önce fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınmaya alın. 25 cm.lik kelepçeli kalıbını yağlayın.

2. Bir kaba unu, kabartma tozunu, vanilyayı ve tuzu eleyin, çırpma teliyle karıştırıp havalandırın.

3. Tereyağ, çok ufak doğranmış çikolata ve koyu bir şekilde hazırlanmış kahveyi bir tencereye koyup çok düşük ısıda tereyağ ve çikolata eriyinceye kadar mikserle karıştırın. Ocağı kapatın ve karışıma şekeri ve burbonu ekleyip şeker çözülene, karışım pürüzsün bir şekil alana kadar çırpın.

4. Ayrı bir kapta yumurtaları düşük hızda köpük köpük olana kadar çırpın. Yavaş yavaş çikolatalı karışımı yumurtalara ekleyin. Daha sonra unlu karışımı da ekleyin ve homojen bir karışım elde edene kadar çırpın. Hamuru kek kalıbına dökün. Üzerini plastik spatula ile düzleyin.

5. 45 dakika kadar pişirin. Ortasına kürdan batırdığınızda kürdan temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir. (Ben biraz pimpirikli davranıp fazla pişirdim. Kendine has çamurumsu ıslaklığı kayboldu.) Fırından çıkardıktan sonra 5 dakika bekletip, tel üzerine çıkarak soğumaya alın. Tamamen soğuduktan sonra çevirip servis edebilirsiniz. Afiyet şeker olsun.



No comments:

Post a Comment