Es-Selam olsun gönülden.
Tatil postlarına devam edelim..Geçenlerde şöyle bir arşivime bakıp 'eyvahladım' .Öyle bir birikmiş,öyle kabartmışım ki tarifleri.
Sıcağı sıcağına ekledim ekledim,eklemediklerimi daha sonra defaatle süzüyor,yapıyorum yine bilindik 'teraziliğimi'.Mutlaka bir yerlerini beğenmiyor,içime sindirmiyor ve ertiliyorum yayınlamayı (Bu haller sizlere de tanıdık geliyor değil mi? :)
....
Daha önce tost ekmeğinden börek yapmak aklınıza gelmiş miydi ?
Geçtiğimiz cuma,daha önce burada gördüğüm ve aklımın bir köşesine kondurduğum - şu reçeteyi hayata
geçirme sinyalleri aldım.Buzlukta mütemadiyen ekmek / ekmek unu bulundururum.Bu tost ekmeklerini de bir-iki gün önce almış dost çaylarımızı lezzetlendiren börek/çöreklere düşünce daha sonra kullanmak üzere buzluğa kaldırmıştım.
Çıkardığımda aynı tazelikte,yumoş yumoşlardı ve derhal kolları sıvadım.Tost ekmeği böreğini bu metodla denemeyi tasavvur etmemiştim hiç,ne kadar pratik ve hoş değil mi? Ben tost ekmeğini hakikaten çok seviyorum.Kanepe / atıştırmalık ve porsiyonluk sandviç / salata .. Herşeye çok yakışıyor!
Kıymalı Ekmek Ruloları
.1 paket tost ekmeği
.1 adet merdane :)
.100 gram tereyağ
Harç İçin:
Sevgili Nags,peynir ve maydonoz kullanmış bense kıymalısını tercih ettim.
Dilediğiniz / sevdiğiniz gibi hazırlayabilirsiniz.
.2 minik soğan
.200 gr kıyma
.1-2 adet sarısmak
.1 adet domates
.Tuz ve baharatlar
Yapılışı:
.Öncelikle orta boy bir tavada yemeklik doğradığımız soğan ve rendelediğimiz sarımsağı sıvıyağ ile hafif kızarana dek soteleyelim,kıyma,domates,tuz ve baharatları da ekleyip bir - iki dakika kavuralım,ılımaya bırakalım.
Tost ekmeklerinin dış kısımlarını / kabuklarını dikkatle ayırınız.
(Biriken kabukları ziyan etmiyor,lezzetine doyamayacağımız ekmek mantısı yapımında kullanıyoruz)
.Kabuklarından ayırdığımız yumuşacık ekmek dilimlerini merdane ile inceltebildiğiniz kadar inceltip hazırladığınız harçla kavuşturunuz.
(Bu aşamada o koku ve görüntüye dayanamıyıp,bir tanesine dalıyorsunuz:)
.Hazırladığınz ruloları temiz / nemli bir mutfak bezine sarıp,15 dakika bekletiniz. (Tarif sahibesi Sevgili Nags bu aşamanın çok da gerekli olmadığını söylüyor)
.Daha sonra ruloların üzerini biraz tereyağ ile yağlayıp,yağsız tavada 1 dk. kadar kızartınız.Bu şekilde altı ve üstü kızarıp kenarları beyaz kalıyor.Dilerseniz hiç tereyağı sürmeyip,tavaya sadece ama sadece bir - iki damla sıvıyağ dökün ve öyle kızartın.Ben her ikisini de denedim.Ekmek yağı çok fazla çektiği için bu hususa dikkat edin,yağı kesinlikle fazla kaçırmayınız.
Kahvaltı / Brunch sofralarınız için çok cici bir alternatif olan kıymalı ekmek rulolarını,bir - iki parmak kalınlığında dilimleyip,yoğurt ve salça sos ile servis edebilirsiniz.Tarafımızdan bizzat test edilip,onaylanmıştır:)
Postu yazmaya başlamadan evvel,aklıma dolaptaki havuç topluluğu geldi:)
Onları rendeleyip,şöyle bol ceviz ve tarçınla buluşturmak güzel fikirdi.Kek müptelası babamız ve civciv hanım bu işe bayılacaktı.Klasik lakin hepimizin çok sevdiği,çay saatleri ve ikramlarımızın cici lezzeti:kremalı havuçlu kek yaptım.
Kremalı kahve veya sıcak çikolata eşiliğinde en güzel gidebilecek keklerden biri . (Dipnot:Yazarken tüketildiğinde de damağınızı ve yüreğinizi tatlandırıyor:) Lise zamanlarımdan bana kalan leziz bir hatıradır bu kek.Ayrıca oldukça bereketli.Büyük fırın tepsisinde pişiriyorum takriben 20 büyük dilim çıkıyor.Esasen eklenmeyi bekleyen ve önceden hazırlanmış tarifleri geride bırakıp hiç hesapta yokken bloga eklenmesinin sebebi,
tadının hakikaten enfes olduğunu tekrar tekrar tasvip etmemdir.Kermesler için de sıkça yaptığım ve çok beğenilerek tüketen bir kek/pasta.Bol vitamini sizlere de şifa / mutluluk / bereket olsun inşaAllah.
Denemeyenlerimiz mutlaka denesin derim.Pişerken eve yayılan o müthiş koku için bile yapmaya değer doğrusu.Normalde marzipan ile havuç figürleri hazırlıyor ve onlarla süslüyorum fakat burada bulamadığım için sade oldu bu sefer.
KREMALI HAVUÇLU KEK
Malzemeler:
.4 yumurta
.1 su bardağı şeker
.1/2 su bardağı sıvıyağ
.1 çay bardağı süt
.2.5 su bardağı rendelenmiş havuç
.1 su bardağı iri parçalanmış ceviz içi
.1 paket vanilya
.1 çay kaşığı tarçın (artırabilirsiniz)
.1 paket kabartma tozu
.Aldığı kadar un (3-3.5 su bardağı)
Yapılışı:
.4 yumurtayı 1 su bardağı şekerle köpürene kadar çırpınız.
.Sıvıyağ ve sütü ilave edip çırpmaya devam ediniz.
.Havuç,ceviz,tarçını katınız.
.Son olarak un ve kabartma tozunu ekleyip,kaşık yardımı ile karıştırınız.
.Yağlanmış orta boy tepside (ben büyük boy fırın tepsisi kullandım ve 20 dilim çıktı)
önceden ısıtılmış 180 derecede pişiriniz. (Piştiğini anlamak için bıçak veya kürdan sokun,harc yapışmıyorsa olmuş demektir.)
Sos İçin:
Malzemeler:
.4 su bardağı süt
.3 çorba kaşığı un
.1 çorba kaşığı nişasta
.5 çorba kaşığı şeker
.Vanilya (opsiyonel)
Yapılışı:
.Süt,un,nişasta ve şekeri orta boy tencerede,çırparak kaynamasını bekleyin.
.Kaynayıp,koyulaştıktan sonra ocaktan alın.
.Vanilya ekleyip,ılımasını bekleyin.
Son olaran hafif soğumuş kekinizin üzerine,bu sosu dökün.
Soğuduktan sonra hindistan cevizi ile süsleyin.
Bir süre buzdolabından bekletip kare veya üçgen şeklinde ceviz eşliğinde servis edin
(Bu enfes tada doyamacaksınız! :)
Afiyet,bal,şeker olsun...
Tekrar / en hayırlı ve en tatlı vakitlerde / buluşmak üzere veda ederken,neş'e,huzur ve sağlık dolu haftalar diliyorum..!
Anneciğim,babacığım sizi çok seviyorum! Evliliğinizin, kutsal akdinizin yıldönümünü gönülden kutluyor,el ele,aynı tazelikle nice nice seneler diliyorum.. :)
Sürç-ü lisan etti isek affola..
Hoşça ve dostça kalınız..
Not:Gönlümüze konuk olup,sabır ve hoşgörü eşliğinde yazdıklarımızı okuyan/bizi takip eden tüm arkadaşlarımıza sevgi ve selamlarımı gönderiyorum.Bir defada birikmişlerden sebep bu kadar uzun yazdığımız için anlayışınızı umuyorum.Samimi duygularınız ve beğenileriniz için çok teşekkürler!
No comments:
Post a Comment