Thursday, September 5, 2013

Red Valvet Cake @ Kek Baldu Merah



red valvet cake kek baldu merah 1






Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua.


Hari ni nak share RVC yang saya buat masa jamu tetamu datang makan-makan kat umah pada weekend lepas. Dah lama nak cuba buat kek si baldu merah ni tapi baru sekarang berkesempatan nak buat. Tapi buat pun simple jer tak ada deco cun pun. 






Dah ramai dah yang cuba buat kek ni, saya jer ketinggalan....masa buat kek ni tak perasan pula yg pewarna merah dah nk abis so...gitulah rupanya kek yang seberapa cun kejadian merahnya ni. Kalau byk warna merah tu nampak la berseri sikitkan..haha belasah jer la janji mkn sodap...memang sodap pun kena lak ngan topping cheese tu memang mabeles:D






Resepi kek ni ambik dr dapur kak Hana...actually dah lama dah saya simpan resepi ni sejak kat Hana n3 dulu lagi...pastu selalu nampak kat dapur kak Zai..yang mana resepi asalnya drp joy of baking. Tq pada semua yang telah berkongsi resepi kek yang best ni dan izinkan saya berkongsi disini pula.






red valvet cake kek baldu merah 2






RESEPI RED VELVET CAKE


Sumber resepi asal: joy of baking


sumber: Kak Hana, Kak Zai



Bahan-bahan



Bahan Kek



  • 250g tepung kek *


  • 1/2 sk garam *


  • 15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)


  • 113g @ 1/2 cawan butter


  • 160g gula kastor - resepi asal 300g


  • 2 biji telur gred A - hana gune 3 biji size M


  • 1sk esen vanila


  • 240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah


  • 2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah - hana buh 1sm jer - bleh ltk 2sm


  • 1 sk cuka


  • 1 sk soda bikarbonat



red valvet cake kek baldu merah 3



  • Cream Cheese Frosting


  • 227g cream cheese


  • 227 mascarpone - hana ganti cream cheese *nieza pun sama 


  • 115g @ 1 cawan gula kastor


  • 360ml @ 11/2cawan whipping cream


  • hana tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut



red valvet cake kek baldu merah 4







Cara-cara



  • Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.


  • Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.


  • Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.


  • Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.


  • Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)


  • Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.


  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.


  • Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.


  • Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.


  • Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))


  • Potong dan hidangkan.




red valvet cake kek baldu merah 5






red valvet cake kek baldu merah 6


No comments:

Post a Comment