Friday, September 20, 2013

:-> Kek Lapis Masam Manis Kukus (Haw Flakes)






Klik button 'Share' di sebelah kanan untuk berkongsi entry ini bersama rakan-rakan anda di Facebook.. Sharing is Caring...TQVM.






Salah satu kek yang E-na buat untuk open house di rumah kami pada petang hari raya pertama. Operasi mengukus Kek Lapis Masam Manis Kukus (Haw Flakes) pada pagi 29 August. Lepas siap mengukus kek lapis sambung pula buat Kek Chocolate Cheese Comei. Nanti E-na akan kongsikan resepi Kek Chocolate Cheese Comei dan Rendang Pedas Ayam Chef Wan. Hari ni akan bz gilerrr...esok p budou gari (petik anggur dalam kebun)...errrmmm bila la nak buat 'bersih 2011'...banyak lagi gambar masakan tersimpan dalam lappy ni...






1st time buat Kek Lapis masa zaman sekolah dulu. Mak yang ajarkan. Tapi E-na memang failed melapis kek...tak cantik macam orang lain buat...Sebelum raya hari tu ada bertanyakan Kak Diana tentang Kek Lapis. Banyak ilmu yang Kak Diana kongsikan. Thanks ye sis...






Resepi Kek Lapis dari Puteri Manja. E-na dah olah cara membuat untuk memudahkan pemahaman dan bahan juga ada yang di tambah dan dikurangkan. Menggunakan tepung gandum sebagai bahan utama. Sesuai untuk perantau terutama yang susah untuk dapatkan biskut marie. 






gt kek lapis masam manis kukus haw flakes 1






RESEPI KEK LAPIS MASAM MANIS (HAW FLAKES)






Bahan A



  • 5 biji telur

  • 200 gram gula castor

  • 1 sudu kecil esen vanila

  • 1 sudu kecil ovallette

  • secubit garam



Bahan B



  • 220 tepung gandum

  • 1 sudu kecil baking powder



Bahan C




  • 150 ml fresh milk / susu cair

  • 100 ml minyak masak



Bahan D



  • Pewarna kuning, hijau, purple

  • Haw Flakes secukupnya (15 ketul)

  • Loyang bulat 20cm 




gt kek lapis masam manis kukus haw flakes 2






Cara-cara:




  1. Masukkan semua Bahan A ke dalam bekas adunan.

  2. Pukul sehingga kembang dan gebu berkrim.

  3. Kemudian masukkan Bahan B dan Bahan C berselang-seli ke dalam Bahan A.

  4. Pukul sehingga sebati.

  5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan dengan warna kegemaran anda.

  6. Sapu sedikit marjerin di sekeliling loyang.

  7. Alas loyang dengan cooking sheet.

  8. Masukkan 1 senduk ++ adunan bewarna kuning dan ratakan. Kukus sehingga masak.

  9. Kemudian angkat dan masukkan  1 senduk ++ adunan berwarna purple, ratakan dan kukus semula sehingga masak.

  10. Susun hawflakes , kemudian masukkan 1 senduk ++ adunan bewarna hijau dan ratakan. Kukus lagi sehingga masak.

  11. Ulang langkah 8 sehingga adunan habis. 

  12. Hasilnya akan jadi begini lapisan kuning + lapisan purple + lapisan hawflakes + lapisan hijau + lapisan kuning + lapisan hawflakes + lapisan purple + lapisan hijau + lapisan Hawflakes + lapisan kuning + lapisan purple + lapisan hawflakes + lapisan hijau.







TIPS MEMBUAT KEK LAPIS DARI LOVELY KITCHEN




  • Terlalu lama masa mengukus setiap lapisan boleh menyebabkan lapisan kek lapis tidak melekat antara satu sama lain / tertanggal.

  • Pastikan kek sudah masak sebelum melapis lapisan seterusnya. Jika tidak adunan akan bercampur dan lapisan tidak cantik.

  • Sentuh sedikit dengan hujung jari untuk mengetahui lapisan kek sudah masak atau belum. Jika kering dan tidak melekat di hujung jari, bolehlah di lapiskan lapisan seterusnya.

  • Tempoh masa mengukus kek tidak sama antara lapisan pertama dgn lapisan seterusnya. Mesti selalu check. 

  • Seeloknya sebelum melapis tekan lembut lapisan kek dengan sudu plastik. Supaya kek padat dan tiada lubang udara (Kak Diana).  

  • Cara menyimpan kek lapis : balut dengan aluminium foil dan simpan di dalm peti sejuk untuk ketahanan yang lebih lama. (kak Diana)

  • Setiap kali memotong kek lapis, lap/ bersihkan pisau pemotong dengan kitchen tissue supaya hasilnya tidak comot.



NOTE : E-na try tekan lapisan pertama dengan sudu plastik untuk resepi ini tapi mcm tak mampat juga lapisan tu, pastu taklah tekan lagi dah......mungkin sbb menggunakan ovallate dan tepung gandum. Kalau yang guna biskut marie rasanya sesuai guna kaedah tekan dengan sudu plastik.

Klik 'LIKE' jika anda suka dengan entry ini...anda pembakar semangat LK. TQVM.



No comments:

Post a Comment