Çocuk gibiyim kaç gündür, gözüm dışarıda kar bekliyorum, sabah uyanıp ilk iş pencereye koşuyorum. Şehir dışından, ülke dışından arkadaşlar ile konuşuyorum; İstanbul hariç her yer beyaz! İstanbul’un havasına onca arabanın, bacanın, kalabalığın etki ettiğine inandırıyorum kendimi. Bir tek buraya kar yağmadı diye, kendimizi suçluyorum; sıcak olacak diye saçlarımı bile kurutmak istemiyorum!
El alışkanlığı, düşünmeden, uyandığım gibi açmışım mutfakta minik radyomu, arka planda Nil şarkısına başlıyor...
“3 yumurtayı kırdım önce
portakal dilimledim ince ince
göz kararı da biraz süt kattım
kalktım sana kek yaptım...”
Düşüncelerden sıyrılıp, cam önünde - kar yağar diye- beklerken yemek için benim de canım kek istiyor birden. Hem beyefendi hala uykuda fena mı olur sabah sabah mis gibi kek kokusuyla uyansa! O beyaz kek sever, benim canım malum yağsız kek ister, her iki zevke ise annemin (yanlış hatırlamıyorsam) 1987 tarihli ajandasına kaydettiği tarif bir güzel uyar...
Nişastalı limonlu kek için malzemelerimiz;
4 yumurta
4 Türk kahvesi fincanı toz şeker
4 Türk kahvesi fincanı beyaz un
4 Türk kahvesi fincanı buğday nişastası
1 limon suyu ve kabukları
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Hazırlıklara başlıyoruz, önce fırınımızı önceden ısınması için 170 °C ‘ye ayarlıyor ve ısınmaya bırakıyoruz. İkinci olarak kekimiz daha süngerimsi ve kabarık olsun diye ayrı ayrı çırpmak için yumurtaların sarısı ile beyazını ayırıyoruz.
Bir kapta yumurta sarıları ile önce şekeri çırpıyoruz, şeker biraz eriyince limon suyu ile çırpmaya devam ediyoruz; ardından un ve nişasta da ekleyerek bir kaç dakika da daha çırpıyoruz.
Temiz ve tozsuz, kuru bir kaba kırdığımız içine bir parça dahi yumurta sarısının/kabuğunun karışmadığı bir kapta ise yumurta beyazlarını bir fiske tuz ile köpük köpük kıvamlı bir hal alıp, yükselene kadar çırpıyoruz.
Yumurta beyazları iyice çırpılınca, yumurta sarılarının üzerine önce limon kabuğu rendelerini ardından, yumurtaların beyazlarını yavaş yavaş ekliyoruz ve kabartma tozunu da serpip, bir dakika süre ile alttan üste alarak karıştırıyoruz.
Kek karışımınız hazır, alışageldiğiniz usülde (isterseniz hiç yağsız silikon kalıp ile fırınlayabilir, isterseniz de bir tatlı kaşığı yağ ile yağladığınız fırın kabında pişirebilirsiniz) kek kalıbınıza dökebilir ve 15-20 dakika süre ile pişirebilirsiniz. Kek kalıbınızı fırının alt raflarına yakın şekilde yerleştirmeyi unutmayın ve kenarlarının yanmaması için kontrollü olarak pişirin. Fırın saatinizi kurun ve 15. dakika sonrasında kürdan testi uygulayın, piştiyse fırını kapatabilir ve keki ılınmaya bırakabilirsiniz.
Fotoğraflara gelince, bir gariplik yok! Mikserim bana huysuzluk yaptı sabah sabah ve beni yarı yolsa bıraktı, ben de koca keki bir çırpıcı bir el mikseri derken biraz uğraşarak yaptım. Şimdi de yeni yıl hediyesi olarak kendime mikser araştırmaya başladım, önerilerinize her zamanki gibi açığım...
Kar bahane, kek şahane; yağsız ve lezzetli... Deneyin bence, mutlaka beğeneceksiniz!
"...insan neler yapar isteyince
bu birşey değil düşününce
bende tarifi öğrenince
kalktım sana kek yaptım..."
Afiyet olsun,
Not: Annemin ajandasını kontrol ettim 1976 yılına aitmiş. Daha da bir keyiflendim şimdi eski tarifleri gün yüzüne çıkardım diye...
No comments:
Post a Comment