Salam besiaran di petang jumaat...n3 dessert pulak lama betul x buat...bila dek Mas tayang puding ni pg tadi terus je rasa kempunan nak mkn hehehe amboiiii...sedang elok lah tu cuaca pun panas hari ni...mkn puding yg sejuk terasa nyam masuk ke tekak...buat kek vanilla dan puding nya coklat....jadi lah vanila coklat...teruja gan ceta vanilla coklat tulahhhh :-)... puding pun lembut sesuai le ank2 kecik mkn...ok x nak lama celoteh meh layan dulu puding yg dah siap ni...tq pada tuan empunya resepi...izinkan tepek di sini ye... :-)
Resepi : Kak Dayang Jack
Bahan :
3 cawan air
1 sudu besar serbuk agar-agar (dyg guna Cap Bunga Ros)
3 sudu besar tepung kastard (dibancuh dgn 3 sb air)
1/2 cawan gula pasir ( boleh lebihkan sedikit jika nak lebih manis - bergantung pd kemanisan kek)
3/4 cawan susu cair - sheila tambah 2 sudu serbuk koko kocak sekali
1 sk esen vanilla
hirisan kek secukupnya (dipotong kiub @ ikut suka)
Cara membuatnya :
Didihkan air bersama serbuk agar-agar di dalam periuk. Setelah larut masukkan gula dan susu cair. Setelah gula larut, biarkan ia merendidih.
Masukkan bancuhan tepung kastard tadi serta esen vanilla. Kacau hingga pekat.
Sediakan loyang yang sudah dibasahkan dgn air. Tuangkan adunan tadi ke dalamnya. Masukkan/susunkan atau gaulkan perlahan-lahan kek yg sudah dipotong tadi.
Sejukkan sebelum hidang.
No comments:
Post a Comment